Ovaj asteroid će imati nešto bliži prelet, ali i dalje opasnosti
Shutterstock
Ovaj asteroid će imati nešto bliži prelet, ali i dalje opasnosti

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Od kada je otkriven 2004. godine, asteroid Apofis ne prestaje da izaziva veliku pažnju naučnika i medija posebno zbog činjenice što postoji verovatnoća da će 2029. godine udariti u našu planetu, a ako se to dogodi izumiranje ljudske vrste je neminovno. Najnoviji proračuni pokazuju i lokaciju gde je mesto mogućeg udara.

Istraživač Majkl Horn, uprkos proračunima da do sudara neće doći već će svemirska stena proleteti vrlo blizu Zemlje, insistira da će Apofis udariti u našu planetu i da će to biti negde u zoni između Crnog i Severnog mora, dakle na evropsko tle.

Horn kaže: “Smatramo da će od udara doći, kao i do pucanja zemljine kore, bez obzira da li će Apfis pasti na kopno ili u more.”

Njegova predviđanja su da će, nakon udara, doći do masivnog oslobađanja gasova, a da će komadi asteroida i zemljine površine poleteti visoko u nebo i ponovo, poput razornih projektila, pasti na zemlju dosta dalje od mesta udara.

Pored toga što će udar asteroida izazvati momentalnu smrt onih koji budu u radijusu od nekoliko stotina kilometara od mesta pada Apofisa, odmah će doći do stravičnog povećanja temperature vazduha, katastrofalnih požara, ali i do pomračenja sunca zbog velike prašine koja će se podići, što će se proširiti i ubrzo postati globalni efekat.

NASA je, inače, več počela pripreme za dolazak asterioda koji se zvanično zove 99942 Apophis, prečnika 340 metara. U svemirskoj agenciji tvrde da će to biti “bliski susret” i da će nas Afofis promašiti za nešto manje od 30.000 kilometara, ali ga svakako već neformalno zovu “Bog haosa”.

Čuveni investitor u svemirski program Elon Mask kaže da je najveći problem što ljudi u ovom trenutku još nemaju spreman adekvatan odgovor na ovakve pretnje, tako da smo nemoćni da se odbranimo.

Bonus video