tvor, crni tvor, klon
Instagram pr.screen
tvor, crni tvor, klon

Instagram pr.screen

tvor, crni tvor, klon, Foto: Instagram pr.screen

Verovatno ste čuli za ovcu Doli, a sada upoznajte i Elizabet En, crnonogog tvora (ili severnoameričkog crnonogog tvora; feretku).

Nju su naučnici uspešno klonirali, koristeći očuvane ćelije davno umrle životinje. Ovo je prvi put da je u Sjedinjenim Državama klonirana bilo koja ugrožena vrsta.

Ovaj uspeh može biti prekretnica za očuvanje crnonogih tvorova, koji su u Severnoj Americi na ivici izumiranja. Ova vrsta je nekad živela u ogromnom delu američkog Zapada, ali se njiho broj smanjivao kada su farmeri i stočari lovoli svoj primarni plen, prerijske pse. Do 1970-ih se smatralo da su izumrli, a onda je 1981. godine, jedan pas odveo naučnike do kolonije od njih 18 na imanju u Vajomingu.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by localhighstreet (@localhighstreet)

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Mj Clearly (@mr__clearly_its_all_clear)

Tih osamnaest postali su osnova za pokretanje programa uzgoja u zatočeništvu kojim je delimično upravljala Američka služba za ribu i divlje životinje u Koloradu, a životinje su od tada ponovo prisutne u osam država Velike ravnice. U divljini ih je danas otprilike 400 do 500, kaže Pit Gober, koordinator za oporavak crnonogih tvorova u toj službi.

Ovaj klon je genetska kopija divlje ženke po imenu Vila, koja je umrla sredinom 1980-ih u Vajomingu i nema živih potomaka. Njene ćelije su krio-konzervirane u Frozen Zoo, programu San Diego Zoo Global koji je prikupio uzorke od oko 1.100 retkih i ugroženih vrsta širom sveta. Istraživači se nadaju da će u divljinu za neko vreme uvesti i potomstvo Elizabet En kako bi u populaciju uneli toliko potrebnu genetsku raznolikost.

"Prilično smo uzbuđeni", kaže Šon Voker jedan od direktora kompanije ViaGen Pets and Equine, privatne kompanije za kloniranje kućnih ljubimaca koja je zajedno sa sa Službom za ribu i divlje životinje San Diego Zoo Global i grupom Revive and Restore, ulagala napore u ovaj poduhvat.

Ovaj uspeh sugeriše da kloniranje može biti sredstvo za očuvanje vrsta, kaže Rajan Filen, izvršni direktor Revive and Restore. Takođe ilustruje važnost očuvanja ćelija retkih i ugroženih vrsta, kaže Oliver Rajder, direktor odeljenja za genetiku u zoološkom vrtu u San Dijegu.

Stručnjaci angažovani na projektu takođe ističu da bi kloniranjem moglo da se utiče i na smanjenje pojave bolesti kojima su ove životinje genetski sklone.