CIA
AP
CIA

AP

CIA, Foto: AP

Projekat "MK-ULTRA" sprovođen je u Kanadi tokom 1957. i 1960. godine i za cilj je imao kontrolu ljudskog uma uz pomoć droga i hipnoze. Projekat je započet tokom Hladnog rata, jer je CIA bila ubeđena da komunisti već uveliko rade na svom projektu tog tipa.

Koristili su se elektrošokovi i jake psihoaktivne supstance, pre svega LSD, ali i meskalin, kokain i marihuana. Eksperimentisalo se u bolnicama, psihijatrijskim klinikama, zatvorima... Deci sa šizofrenijom davao se LSD. Mnogi bordeli su bili pod nadzorom da bi se proučavalo kako kombinacija seksa i droga utiče na spremnost muškaraca da odaju tajne.

Tajni portfolio CIA – droga, nacisti, ispiranje mozga...

Profesor nacionalne bezbednosti Univerziteta "Union – Nikola Tesla" Goran Matić kaže za Sputnjik da je CIA praktikovala sprovođenje programa poput "MK-ULTRA" pretežno nakon Drugog svetskog rata. U projektima su korišćene tehnike specijalnog ispitivanja u kojima su upotrebljavane tzv. "droge istine", kako bi ratni zarobljenici i špijuni odali poverljive informacije.

Tajni programi koji su podrazumevali upotrebu psihoaktivnih supstanci primenjivali su se i tokom rata u Vijetnamu, LSD se davao vojnicima, a sprovođeni su i na opštoj populaciji. Tokom šezdesetih godina, u sistem vodosnabdevanja jednog američkog grada ubačena je ta droga. Čitavo stanovništvo podvgnuto je eksperimentu, a potom je urađena studija o uticaju LSD-a na ponašanje građana. Kasnije je LSD kombinovan i sa tzv. "anđeoskom prašinom".

"S razvojem nauke i tehnike sada je to podignuto na viši nivo. Ovaj projekat CIA-e je procurio, ali, šta mislite, koliko ima onih koji nisu? To je i pod lekarskim embargom. Postoji etički kodeks lekara prema kojem se takve stvari ne rade. To su eksperimenti na ljudima kojima se menja svest, ponašanje, proizvode reakcije, što je s aspekta humanizma neprihvatljivo. Vi isključujete čovečju volju i pravo izbora", ističe Matić.

On predočava da je jedan od najpoznatijih tajnih programa projekat "Haos", koji je sprovođen tokom šezdesetih i sedamdesetih godina, takođe za vreme Vijetnamskog rata, a kojim su CIA i FBI mapirali unutrašnje neprijatelje države – otvoreno je više od 350.000 dosijea i prvi put je napravljen toliki prodor kroz građanska prava i ustav SAD.

"Posle Drugog svetskog rata imali smo senatora Makartnija i njegov ’Lov na veštice‘ tokom kojeg su svi levičari bili progonjeni. Sada smo, u sklopu borbe protiv terorizma, imali opserviranje preko društvenih mreža. To je više vezano za sajber bezbednost, identifikacija potencijalnih terorista usmerenih protiv SAD. Postoji nekoliko ozbiljnih programa koje NSA koristi za posmatranje kompletne komunikacije u sajber prostoru", napominje Matić i dodaje da se obaveštajne službe nisu odrekle "klasičnih" metoda u digitalnom dobu.

Projekti čuvani u strogoj tajnosti

Istoričar Saša Adamović ističe da se o tajnim projektima američke obaveštajne službe dugo ništa nije znalo. Povremeno su se o njima pojavljivale vesti, koje je CIA demantovala ili "ignorisala", ako su im koristile.

On ukazuje na to da su se tajni programi sprovodili i tokom Drugog svetskog rata. Jedan od najpoznatijih je ’Menhetn‘, u okviru kojeg su SAD razvile atomsku bombu, a o čijem uspehu svedoče Hirošima i Nagasaki. Poznat je i projekat "Spajalica", koji je za cilj imao da nacističke naučnike iz Nemačke prebaci u SAD.

"Najpoznatije ime tog projekta verovatno je nemački stručnjak Verner fon Braun, koji je radio na nemačkim projektima stvaranja tajnih oružja. U Americi je poznat po tome što je bio jedan od glavnih ljudi američkog svemirskog programa. Neki od nacističkih naučnika su imali ulogu i u projektu ’MK-ULTRA‘, s obzirom na to da su njihova znanja stečena u eksperimentima nad logorašima mogla da budu veoma korisna američkim obaveštajnim agencijama", predočava Adamović.

On je napomenuo da je CIA imala i projekte koji su se ticali promene režima u pojedinim državama, a kao najpoznatije navodi pokušaj svrgavanja Fidela Kastra 1962. i smenjivanje demokratski izabranog premijera Irana Muhameda Mosadeka 1953. godine.

"Treba spomenuti i tajni projekat CIA-e ’Gladio‘, koji je podrazumevao formiranje posebnih tajnih vojski u okviru država članica NATO-a, poput Italije, Francuske i Belgije, a koje su za cilj imale da spreče dolazak komunista na vlast u tim državama", ističe Adamović.

On je podsetio i na tajnu američku bazu "Oblast 51" u Nevadi, koju takođe svrstava u skrivene projekte, a za koju se dugo govorilo da se u njoj vrše eksperimenti nad vanzemaljcima i koriste NLO-i.

Komentari (1)

JUKON

08.12.2020 22:11

Zlotvori i ne znaju drugačije, SAMO PREVAROM I SA VELIKIH VISINA!!!