Pšenica
Tanjug/Dušan Aničić
Pšenica

Tanjug/Dušan Aničić

Pšenica, Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Amarant ili štir je zaboravljena stara žitarica, koja ima visoke hranljive vrednosti. Jako je otporna na bolesti i štetočine, a na maloj površini daje velike prinose i ne zahteva skupu tehnologiju za uzgoj.

Ona je jedna od alternativi pšenici, a promoviše se kao super hrana, jer je prebogata vitaminima, mineralima i oligoelementima. Može da se konzumira u sirovom stanju ili termički obrađen, na bezbroj načina. Može da se samelje i koristi kao brašno za spremanje hleba, peciva, kolača. Ukoliko se kuva, mogu se spremati razne čorbe, kaše i prelivi.

Ipak, kod nas se češće uništava, kao korov.

Lako se gaji, a seje se krajem aprila, početkom maja. Biljke se sade na razmak od 25 cm između biljaka i 75 cm između redova. Odlično podnosi sušu, smeta mu prevelika vlaga i ne traži puno vode.

Amarant je spreman za žetvu otprilike tri meseca nakon sadnje. Seme, odnosno zrno, se vrlo lako bere. Jednostavno, klasovi se iseku i seme se istrese na neku podlogu. Iz jedne biljke može da se istrese gotovo pola kilograma semena.