nilski konj
Printscreen
nilski konj

Printscreen

nilski konj, Foto: Printscreen

"Strašna, strašna stvar desila se u Zoološkom vrtu nekada davno - nilski konj Buca pojeo je bebu!".

Ovo nije bizarna šala, ali na svu sreću, nije ni zbilja. Ipak, i danas se može čuti priča da je Buca učinio nešto tako strašno. U pitanju je jeziva urbana legenda koja se proširila gradom i opstaje...

Nilski konj, koji može da proguta popriličan zalogaj, a gomila voća koju mulja po ustima za njega je samo jedan zalogaj dezerta, ipak nije nikome naudio.

- Da li znate da je 1945. godine, tačno pre 75 godina, neko proširio izmišljenu priču kako je u bazen za nilske konje jedna žena ispustila bebu i tadašnji nilski konj Buca ju je progutao? Ta priča, iako izmišljena, brzo se proširila i čak i dan-danas jako stari Beograđani pričaju o tome - napisao je na fejsbuk stranici Zoološkog društva Srbije / Prijatelji Beo Zoo Vrt-a Zoran Rajić.

Priča se, verovatno, lako širi jer deluje kao narodna pouka da decu dobro moramo da čuvamo. A tako bizarni slučaj, da dete ispadne i da ga pojede neobična zver, lako se ureže u misli i izaziva nelagodne misli: "Kakva je to majka, kakva je to nesreća, kako je to strašno"...

Ali, treba znati da su nilski konji uglavnom biljojedi. Međutim, dok su u zoo vrtovima oni simpatične životinje, u prirodi su za ljude veoma opasni, jer su agresivni u odbrani svoje teritorije.

PROČITAJTE JOŠ: