Flaša Piće
Shutterstock
Flaša Piće

Shutterstock

Flaša Piće, Foto: Shutterstock

Najstarija flaša konjaka na planeti, koja datira marke iz 18. veka "Mezon Gotje" (Maison Gautier), prodata je u londonskoj akcionarskoj kući "Sotbi" za više od 118.580 funti (oko 131.000 evra). Kako je navedeno, kupac je "privatni kolekcionar iz Azije". Nazvana "Gran frer" (Veliki brat), to je jedna od poslednje tri boce konjaka "Gotje" iz 1762. godine i najveća od tri. Te boce su u istoj porodici bile od kraja 19. veka, kaže "Sotbi". Pradedi prodavca, te boce je dao izvesni Alfons, siroče koje su usvojili. Kad je porastao, Alfons je 1870-ih otišao da radi u regiji Konjak.

Deceniju kasnije se vratio s mnogo boca konjaka, koje su mu date umesto plate pošto je veliki deo francuskih vinograda uništio insekt "filoksera". Među njima su bile i tri boce "Gotjea", sa etiketama u savršenom stanju. Alfons je 1914. godine otišao u rat iz kojeg se nije vratio, kaže aukcijska kuća.

Slično "Velikom bratu", "Mali brat" je prodat na aukciji u Njujorku 2014. godine, dok je treća boca, nazvana "Mala sestra", u Muzeju Gotjea na jugozapadu Francuske. Taj konjak bi se "i danas mogao piti", rekao je za londonski list "Tajms" Džoni Faul, specijalista za alkoholna pića u "Sotbiju". Pića s visokim udelom alkohola "čuvaju se veoma dobro", dodao je on, ali uz moguć "efekat stare boce" koji može da ima dvojako dejstvo: "ponekad piću dodaje vrlo prijatne tropske note, a ponekad manje privlačne - ukus pića nalikuje ovsenoj kaši".