Džejk Aleks
printscreen youtube
Džejk Aleks

printscreen youtube

Džejk Aleks, Foto: printscreen youtube

Džejk Aleks, ili u našim krajevima poznatiji kao Aleksa Mandušić, bio je srpsko-američki heroj i dobitnik Medalje časti zbog iskazanog junaštva i sposobnosti u Prvom svetskom ratu.

Kada je otpočeo Prvi svetski rat, navukao je njihovu vojnu opremu i krenuo na bojište bez imalo straha. Želeo je da se obračuna sa nemačkim agresorom i okupatorom, a zbog onog što se i danas prepričava da je uradio, Amerikanci će mu biti večno zahvalni.

 “U kritičnom delu akcije kada su svi oficiri iz njegove divizije postali žrtve rata, pukovnik Aleks preuzeo je komandu nad divizijom i zajedno s njima krenuo napred dok nisu bili zaustavljeni mitraljeskim mecima. Aleks je onda sam (!) jurišao oko 30 metara, iako su ga gađali žestoko. Aleks je stigao do gnezda neprijatelja i bajonetom je ubio petoricu. Кad mu se slomio bajonet, kundakom je sam zarobio 15 neprijateljskih vojnika”. 

Zahvaljujući Aleksi Mandušiću, vojska SAD je narednog dana zarobila 700 nemačkih vojnika, 30 artiljerijskih pokretnih vozila, jednu letelicu i konfiskovala je više od 1oo pušaka.

Preminuo je 28. avgusta 1959. godine u Čikagu.

Njegove kosti nalaze se na groblju kraj manastira Sveti Sava u predgrađu Čikaga, Libertivilu.