Kuća, dvorište
Alo!/Masanori Jošida
Kuća, dvorište

Alo!/Masanori Jošida

Kuća, dvorište, Foto: Alo!/Masanori Jošida

Iako zvuči gotovo nemoguće, u gradiću Sambuka di Sicilia se po ceni od jednog evra (118 dinara) može kupiti kuća ili stan.

Naime, prilično umrtvljena ruralna zajednica nastoji da ponovno oživi, a taj cilj žele da ispune privlačenjem mladih porodica koje neće ostati imune na činjenicu da umesto jedne popijene kafe mogu da imaju kuću ili stan.

Pročitajte još:

 

Iako Sambuka nije prvi grad s takvom ponudom, lideri grada žele da podstaknu sve zainteresovane da kupovinu odrade odmah, javlja CNN.

"Za razliku od drugih gradova koji su ovakve poteze povukli iz nekih propagandističkih razloga, sve kuće koje se prodaju su u vlasništvu grada. Ako želite kuću, možete je dobiti odmah", rekao je zamenik gradonačelnika Đuzepe Ćaćopo.

 

Ipak nije sve potpuno bez obaveza. Svi koji požele da se presele u ovaj grad na nadmorskoj visini od 312 metara moraće da se obavežu da će u sledeće tri godine obnoviti kuću veličine od 40 do 150 metara kvadratnih, po ceni koja se kreće od 15.000 evra. Iako kuća košta jedan evro, moraće da daju 5.000 evra zalog, koji će im biti vraćen kad završe obnovu kuće.

Pročitajte i ovo:

 

Želja im je da zaštite svoje nasleđe. Naime, grad se nalazi u provinciji Agrigento. Osnovali su ga stari Grci, a kasnije su ga Saraceni pretvorili u trgovački grad.

Pre dve godine Sambuka je bila nominovana za najlepši italijanski grad.