Papričica, ljuta paprika, ljuto
Profimedia
Takmičenje u brzom jedenju čili papričica

Associated Press

Takmičenje u brzom jedenju čili papričica, Foto: Associated Press

Zbog kapsaicina, glavnog sastojka ljutog sosa, vaša usta veruju da je sos vruć jer se povezuje sa receptorima za bol na vašem jeziku koji javljaju vašem mozgu da, bukvalno, gorite.

Zbunjuje vaš mozak

Budući da ovaj receptor na vašem jeziku aktiviraju i vrućina i kapsaicin (ali on sam ne raspoznaje o čemu se radi), uzimanjem ljutog sosa vaš mozak veruje da je temperatura mnogo viša nego što je to zapravo slučaj, odnosno da gorite. Zapravo ne gorite, ali iz nekog razloga vam se sviđa taj osećaj.

Pročitajte još:

Podiže telesnu temperaturu

Ljuti sos podiže vašu telesnu temperaturu zbog čega se znojite, postajete crveni (zbog širenja kapilara), a nije retko ni curenje iz nosa. Ne zaboravite, sve je ovo reakcija na potpuno izmišljenu vrućinu.

Povećava dotok krvi u vaš želudac

Receptori za bol na vašem jeziku slični su onima koje možemo pronaći i na zidovima želuca, zbog čega konzumacijom ljutog sosa možete da osetite grčeve, a ponekad i nagon za odlazak na toalet. No ne brinite, sve ovo zapravo ubrzava vaš metabolizam.

Pojačano slinite

Peckanje koje osećate u nosu i na svojoj koži povećava količinu sekreta koja se stvara u vašim ustima, zbog čega ćete češće morati da ga gutate.

Papričica ljuta papričica paprika čili

Shutterstock

ljuta papričica, Foto: Shutterstock

Međutim, ako želite da se “ohladite” led nije rešenje! Kapsaicin nije topljiv u vodi već preferira ulja i masti – zbog toga su mleko i kiselo mleko veoma delotvorni u smanjivanju osećaja vrućine.

Pojačava cirkulaciju krvi

Ljuti sos deluje kao opšti stimulans – povećava dotok krvi u vaš želudac, ubrzava rad srca i uopšte dodajte energiju u vaše telo.

Produžava život

Iako osećaj gorenja uglavnom ne traje duže od 15 minuta neke su studije pokazale kako velika količina vitamina C u kapsaicinu (a možda i sve dosad navedeno) dovode do produžavanja životnog veka među ljubiteljima ljutog sosa, barem onih koji konzumiraju ovaj sos 4 puta nedeljno.

BONUS VIDEO: Beograđani otkrili šta rade na plus 40: Muke tek predstoje!