mobilni telefon poruke kucanje poruka
Profimedia
mobilni telefon poruke kucanje poruka

Profimedia

mobilni telefon poruke kucanje poruka, Foto: Profimedia

Dakako, nemojte se javiti, a posebno ne odgovarati na propušten poziv jer bi to moglo biti prilično skupo.

Kako prenosi novac.hr, radi se o prevarama, a ovih dana brojni su brojevi mobilnih telefona Karlovčana na popisima prevaranata koji na ovaj način pokušavaju da zarade.

PROČITAJ JOŠ:

Karlovčanka s kojom su razgovarali novinari KAportala već danima je na udaru poziva iz inostranstva, a dobija ih i desetak po danu.

Mladi, kafić, mobilni telefon

Alo!/ Rajko Ristić

Mladi, kafić, mobilni telefon, Foto: Alo!/ Rajko Ristić

Prozrela je da se radi o nečemu ilegalnom pa se ne javlja, ali to iritira i nju i njenu porodicu. Brojevi su redom iz zemalja koje su gore navedeni, a sumnja da je postala meta telekomunikacione bande došla zato jer je još davno svoj broj moblnog prijavila u imenik koji se nalazi u web imeniku.

Iz PU karlovačke odgovaraju da tokom 2019. godine u Policijskoj upravi karlovačkoj nije bilo prijava građana vezano za navedene slučajeve prevara putem telefonskih poziva iz inostranstva.

"Upoznati smo s takvim pokušajima prevara na području drugih policijskih uprava, a koje uključuju kratko pozivanje korisnika kako bi korisnicima ostala informacija o propuštenom pozivu na koji onda korisnici mogu uzvratiti poziv što može rezultirati visokim troškovima (pozivanje međunarodnih ili satelitskih brojeva). Najbolja zaštita od neželjenih iznosa računa je ignorisanje takvih poziva, odnosno neuzvraćanje propuštenog poziva", kažu u policiji.

Dodaju da svakako treba biti dodatno oprezan, a ukoliko se posumnja da se radi o zloupotrebi ili prevari, odnosno neželjenoj elektroničkoj komunikaciji od velike je važnosti da korisnici uvek prijave takve brojeve svom operatoru (davatelju usluge) ili HAKOM-u.

Tako bi se moglo na vreme reagovati odnosno evidentirati takve brojeve kao neželjene u komunikaciji. U slučaju nastanka materijalne štete za korisnike takođe ih treba prijaviti nadležnoj policijskoj postaji.