Nevreme, oluja, grom, grmljavina
Alo!/Privatna Arhiva/Dragan Džod
Nevreme, oluja, grom, grmljavina

Alo!/Privatna Arhiva/Dragan Džod

Nevreme, Foto: Alo!/Privatna Arhiva/Dragan Džod

Strah od munja i gromova može da bude toliko snažan da izaziva nelagodu samo pri gledanju fotografija i videa oluja.

Oluje praćene grmljavinom pogađaju skoro sve delove Srbije poslednjih dana, a kako stvari stoje, neće uskoro da im dođe kraj. Iako nikome nije prijatno da sluša glasno odjekivanje grmljavine praćeno bljescima munje, kod osoba koje pate od brontofobije u ovim situacijama javlja se jak osećaj anksioznost i napad panike.

Za mnoge ljude, strah od munje i grmljavine javio se dok su još bili deca, a ako nije tretiran pravilno od strane roditelja, u mnogim slučajevima preživeo je u istom, a možda i jačem intenzitetu, i do zrelih godina. Odrasle osobe koje pate od brontofobije tokom oluja nisu sposobne da obavljaju ni najjednostavnije zadatke kao što je ostvarivanje obične interakcije s drugim ljudima.

ARKAN IM JE BIO KUM NA VENČANJU I POKLONIO STAN Otkriveno kako je Ante Gotovina obučavao Legiju: "Velikih sr*nja će biti. Naređenja su ekstremna"

Oni koji pate od brontofobije imaju potrebu da opsesivno proveravaju vremensku prognozu i stalno su na oprezu zbog potencijalne pojave oluje. Ova opsesija može biti toliko izražena da brontofobičar ne može da izađe iz kuće pre nego što proveri kakvo ga vreme očekuje tog dana.

SRĐANA OVA VEST UMALO U GROB OTERALA Umro, a traže da plati 280.000 dinara! Žitelju Žitorađe stigao račun za dedu koji je preminuo pre 24 godine?!

Strah od munja i gromova može da bude toliko snažan da izaziva nelagodu samo pri gledanju fotografija i videa na kojima se prikazuju munje, a u drastičnim slučajevima može da preraste u strah od izlaska iz kuće, odnosno u agorafobiju.

Psiholog Jelena Mitić objašnjava da roditelji čija se deca plaše grmljavine ne smeju decu dodatno da zastrašuju gromovima i munjama, jer to može da dovede do stvaranja fobije.

- Kao što ih ne bi trebalo plašiti, tako roditelji ne bi smeli ni da im se rugaju zbog tog straha koji osećaju. Najbolje je da im mirno objasne šta su to grom i munje, kako nastaju i u kojim situacijama mogu da budu opasni. Činjenica je da se uvek više plašimo nečega što ne razumemo - kaže ona.

BOLJE DA SLAVE 12A "Postala je nezavisna od sebe, a zavisna od svih drugih“: Matija Bećković zadao bolni udarac Crnoj Gori, a onda otkrio ko je stvorio i čiju imovinu OTIMAJU!

Ukoliko onaj ko se plaši grmljavine više nije dete, već odrastao čovek, jedna od opcija je izlaganje izvoru straha.

- Ako se psiholog odluči na ovu vrstu terapije, važno je da je vrši postepeno, jer u protivnom može samo da pogorša stanje. Za one koji pate od napada panike važno je da nauče tehnike disanja kako bi znali sami da smire stanje uznemirenosti i anksioznosti u koje dođu sa olujom - kaže sagovornica.

SIMPTOMI BRONTOFOBIJE:

Anksioznost
Plač
Znojenje
Napad panike
Mučnina
Drhtanje
Ubrzani otkucaji srca
Izbegavanje oluja
Traženje sigurnosti od drugih ljudi
Traženje dodatnog skloništa tokom nevremena

Kućni ljubimci, u prvom redu psi i mačke, često pokazuju strah tokom grmljavinskog nevremena. Skrivanje pod sto ili bežanje u druge prostorije su glavni znak da je životinja uznemirena.

NEZAPOSLENI, STIGLE PARE! Danas isplata za april!

Statistika pokazuje da skoro trećina pasa pokazuje tešku anksioznost tokom grmljavine. Neke životinje mogu osetiti dolazak oluje i pre nego što stigne, a neke od njih reaguju tek na bljeskove munje.