NAUČNICI SMATRAJU DA JE OPASNOST REALNA Ako ovde prorade VULKANI globalno smo NAGRABUSILI, a mnogi će se i PODAVITI!

Situacija polako izmiče kontroli...

Antarktik
Antarktik, Foto: Profimedia

Stenovita podloga na kojoj počiva zapadni deo Antarktika raste mnogo brže nego što se očekivalo, kaže međunarodna ekipa naučnika. To sa sobom nosi nekoliko ozbiljnih posledica za budućnost kontinenta veličine dve Australije.

TRADICIJA Ako gradite kuću, ove narodne običaje MORATE DA ISPOŠTUJETE!

Brzo uzdizanje ispod leda znači da bi mogla biti narušena stabilnost kilometrima debelog ledenog pokrova posebno ako se uzme u obzir sve brže otapanje leda. Pride, ukoliko bi se ipostavilo da zaista jeste reč o tektonskom podizanju, odnosno subdukciji, to bi moglo da znači da je na Antarktiku do sada otopljeno čak 10 odsto više leda nego što se do sada smatralo.

UMETNOST Da li su ovo najlepše fotografije dronom napravljene? (FOTO)

S obzirom na to da na kontinentu nema civilizacije, Antarktik definiše njegova geografija. U Amundsenovo se more godišnje otopi dovoljno leda da pokrije jednu Dansku (43.000 kvadratnih kilometara) slojem od 2,8 metara vode, a sve zajedno je oko Amundsenovog mora zarobljeno dovoljno vode da nivo mora na celom svetu podigne za 1,2 metra.

STRAHOTA! Dečak (13) zaglavio kabl u svoj penis, počeli su užasni bolovi i krv, a u bolnici je usledio novi PAKAO

"Te ogromne količine opasne su za celu planetu, ali posebno za sever Evrope zbog kombinacije gravitacijskih efekata more se upravo na severu starog kontinenta najviše podiže. S druge strane, gubitak leda na Grenlandu ne znači ništa ovde, ali podiže nivo mora na južnoj hemisferi i time dodatno destabiliziše Antarktik", kaže naučnica Valentina R. Barleta sa Univerziteta u Danskoj.

Na Aljasci i Islandu tlo se podiže 20-30 milimetara godišnje i to se smatra ekstremno brzim, a nova merenja pokazuju da je na Antarktiku dosegnuta brzina od 41 milimetar godišnje.

BUDUĆNOST UBIJA SAŽALJENJE Kad ti umre neko drag, iz kola mu odaj počast i PALI!

"Neuobičajeno, ali svakako menja naš celokupni pogled na situaciju", kaže Teri Vilson, autor nove studije koja se bavi tom problematikom. On objašnjava da to zapravo znači da je Zemljin plašt ispod površinske kore Antarktika sve topliji i puno fluidniji nego što se smatralo. To takođe znači da mnogo brže reaguje na topljenje površinskog leda.

"Antarktik je neopisivo kompleksan i neki pozitivni pomaci s jedne strane mogu biti praćeni vrlo negativnim pomacima s druge", kaže Vilson i napominje da je to lice i naličje globalnog otopljenja. Svaki potencijalni model raspleta situacije nije povoljan, a dodatno je teško predvideti hoće li se ikada zaustaviti otapanje.

JOŠ VESTI KOJE SMO IZDVOJILI ZA VAS PROČITAJTE OVDE.

Najnovije - Alo.rs