Tavan kuća radovi
Profimedia
Tavan kuća radovi

Profimedia

Ilustracija: Profimedia

Seoske "radne akcije", poznate kao mobe, jedan su od tih običaja. Moba je situacija u kojoj se meštani okupljaju ne bi li pomogli komšiji. Moba se dešava u raznim situacijama, od setve i žetve, pa do gradnej kuće.

A kada se radi o gradnji kuće, jedan običaj je posebno važan - pajdos!

Pajdos je najveća radost za domaćina koji gradi kuću, pošto podrazumeva pokrivanje doma.

Tog dana je običaj da većina majstora radi besplatno, a komšije, prijatelji i rodbina bez poziva dolaze da pomognu.

Pre početka radova na pokrivanju kuće domaćin kolje ovcu ili ovna na temeljima kuće, a žene iz komšiluka i rodbine donose hleb, rakiju, šećer, kafu, peškire, košulje...

Domaćica prima hranu, a jedan od majstora odeću i kači je na unapred pripremljen krst - vešalicu, koja je napravljena od letvi i zakovana za vrh krova, a što je u narodu poznato i po nazivu "podignuti rogovi"

Kada se radovi završe domaćin priprema bogatu trpezu, te se pred majstore stavlja meso, i to glava i plećka pečenog praseta.

Tokom pajdosa uobičajeno je da veselje potraje do dugo u noć.

Komentari (5)

ismet b.

12.07.2018 20:27

sve bijase tako nekad davno ali komsija koji je zalijevao plocu prvi je zapali pajdo moj.

Nekooo

12.07.2018 21:22

U kojoj Srbiji je ovo običaj, u današnjoj nije sigurno, komšija samo gleda kako da te zezne, uđe u tvoje, napakosti, smeta mu ako nosiš par stvari u kesi... ako bolje živiš, ne do Bog da više zarađuje. Ovo je priča iz prošlih vremena

Svila

13.07.2018 12:48

Divan je ovaj tekst.Zaso?Zato sto ovde lepo pripoveda da svi bas svi ucesnici treba da se isprse i pokazu blagonaklonost prema objektu koji je nikao.Abto znaci koji su to kojih se dotice i ta kuca.Majstori bez nadoknade taj dan da rade sto pre znaci dase pokrije i ne prokisnjava.Komsije da podrze komsiju u zavrsetku objekta kao znak blagostanja i srecnog buduceg zivota u toj kuci.A gazda da im se isprsi i oduzi za njihova dobra dela.Znaci svi da se pokazu na delu.Jedino tako,to moze.

Цицка

13.07.2018 20:03

Mozda otud potice rec Pajtos (za drugare) ali sa pogresnim slovom T a treba da bude D. Ima i danas ovoga ali kod normalnih ljudi .

nana

13.07.2018 22:55

Lep obicaj koji mozda jos postoji negde na selu , danas komsija gleda da te zezne , ako ga zoves za pomoc moras da platis , familija raducka i nista ti ne preostaje nego da platis majstore i njegove pomocnike . Sad je to neko zlo vreme , bilo bi dobro da se ispomazemo.