Dijamanti Drago kamenje
Shutterstock
Dijamanti Drago kamenje

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Torta teška 1,65 miliona dolara

Jestivi materijal za rođendansku tortu vrednu 1,65 miliona američkih dolara, poručenu u poslastičarnici „Arnaudâ”, koja se nalazi u francuskoj četvrti u Nju Orleansu, ni približno nije koštao kao njeni ukrasi. U pitanju su ružičasti dijamantski prsten vredan 1,4 miliona dolara i 223 dijamantska kamenčića, a ispod njega na porcelanskoj tacni našle su se jagode sa šlagom za koje je bilo potrebno izdvojiti 25.850 dolara, jer su bile potopljene u „Charles X” kristalno staklo. Za “izgradnju” ove “nekretnine” bilo je zaduženo šest japanskih poslastičara, a projektovali su je sedam meseci. U cenu nije uračunato prateće luksuziranje rođendanske proslave zagonetne dame.

Ukus za neodoljive lepotice

Inspirisan prelepim Japankama, posebno gejšama i proslavljenim glumicama iz zemlje izlazećeg sunca, jedan dizajner nakita ostvario je zamisao da se po njegovom idejnom rešenju napravi raskošna osvežavajuća torta, kojoj ledeni ukus daje platina. Ovaj plemeniti material, gramaže vredne 132.320 dolara, poveren je u ruke čuvenog kuvara u toj zemlji - Nobue Ikara. Iako je lepota nežnijeg pola bila inspiracija, “Platinasta torta” je napravljena kao omaž nekolicini uticajnih dama sa ove ostrvske zemlje, a među njima bila je glumica Rinko Kikuči i vodeća manekenka Čije Kumasava.

Ledena svežina vrele Afrike

Cenu drugog na listi najskupljih sladoleda na svetu nije izdiktirao plemeniti materijal, već ukus, kako kažu, nastajanja glečera na planini Kilimandžaro u Tanzaniji. Sladoled se služi, baš na njegovim proplancima do kojih se stiže luksuznim avionom u vlasništvu hotela s pet zvezdica. Zarada od ovog osvežavajućeg slatkiša odlazi jednoj afričkoj neprofitnoj organizaciji. Ukoliko se odlučite da na luksuznu gastonomiju odete u društvu voljene osobe dve porcije, dobićete račun sa iznosom od 85.000 dolara. U to je uračunat popust, jer jedna porcija košta 60.000 dolara.

Za dobre koke

Titulom najskupljeg delikatesa na svetu krunisan je onaj koji je oblikovao čuveni Mark Guibert, glavni kuvar u “Lindeth Hove Countri House Hotel” u Vindermeru, Velikoj Britaniji. U pitanju je čokoladni puding dizajniran u obliku uskršnjih jaja, sa zlatnim dodacima u listićima, dvokaraktni dijamant i kavijar. Dok se ovim “Desert Lake District hotel” slade milijarderi, u takođe najskupljem hotelu na planeti, u društvu svojih “koki” nazdravljaju čašom šampanjca. To uživanje potrebno je isplanirati, ne zato što ceh po personi iznosi 34.370 dolara, već što za degustaciju “jaja” hotelski restoran nalaže strogo pravilo rezervacije. Sve skupa mora da se poštuje, a posebno rad tvorca ove poslastice. “Mark Guibert je iskoristio svo svoje znanje i umeće, pa kako zbog toga, tako i zbog ukusa i aroma koje delikates nosi, cena je sasvim odgovarajuća” – rekao je direktor hotela.

Pročitajte:

Sa sastojcima iz Bangkoka

Ako se odlučite da odete na Tajland, u najluksuznijim hotelima na obali Indijskog okeana, možete degustirati još jedan slatkiš sa TOP 10. Reč je o kolaču “The Fortress Stilt Fisherman Indulgence” koji košta 14.500 dolara. Za pravljenje ove specijalne poslastice od domaćih namirnica se koristi drago kamenje iz Bangkoka, dok se zlatni listići i krem uvoze iz Italije i Irske. Uz poslasticu se služi šampanjac i kompot od nara i manga donetih s Bliskog istoka.

Posluženje koje su svi odbili

Dok domaćice širom sveta, koje često prave torte, upoređuju cene šećera u prahu, i trude se da ukućani, i gosti, uživaju u njihovim poslasticama, idejni tvorci čokoladne torte iz Vašingtona upotrebili su prave kristalne dijamante Ašer od dva karata u vrednosti od 18.000 dolara. Ovim čokoladnim luksuzom mogao je svako od zvanica da se posluži, ali se niko nije usudio, jer je taj sastojak smrtonosan. Recept ove “Čokoladne torte s borovnicom i 2k dijamanta” smislili su uvoznici i vlasnici malog lanca prodavnica nakita “Mervis Diamond”.

Čokolada gratis

Ukoliko ste skromniji, možda se odlučite da se zasladite kolačem od nekoliko stotina dolara, ne računajući avio kartu do Bangkoka, jer se u tom gradu, tačnije u italijanskom restoranu „Mazzaluna“ u okviru hotela „Lebuda“, služi ovaj mali slatkiš. Rafinisani dezert čine specijalni jestivi zlatni listići, a služi se uz šampanjac “Cristal Roederer Brut 2000”. Završnica užitka su jagode s čokoladnim musom i parče čokoladne torte, koja se dobija pride. Ako u restoran uđete samo zbog te poslastice, račun će vam iznositi tačno 670 dolara.

Sladoled za bolesne

Kada se razmaženi bogataši prehlade baš na rođendan, sebi mogu da priušte lečenje “slatkim medikamentima”. U pitanju je sladoled s jestivim 23 karatnim zlatom. Jedna kugla “leka” košta 1.000 dolara, a koliko će toga stati u kornet zavisi od “sopstvene terapije”. “Zlatno izobilje Sandae”, kako nazivaju ovaj njujorški sladoled, može se konzulmirati bez lekarskog recepta, ali se mora paziti da “pacijenti” ne dobiju neželjena dejstva od veće količine vanile, čokolade, egzotičnog kandiranog voća, kavijara, badema i vreline zlata. Za recepturu ovog najskupljeg sladoleda na planeti 1954. godine Stefen Brus je ušao u Ginisa.

Sultanova mućka uz TV

Najeftinija poslastica sa TOP 10 liste najskupljih iz carstva slatkog bogatstva, košta “samo” 999,99 dolara. Reč je o “Sultanovoj zlatnoj torti”, čije kriške bogataši vole da tope u ustima dok gledaju televizor. Ako se odlučili da se njome zasladite uz turske serije, morate sačekate tri dana od porudžbine. Za ovu Sultanovu “mućku” potreno je izdvojiti bademe, kajsije, smokve, dunje i kruške, koje se prvo potapaju u rum, a onda se već nekako dodaju strugotine od crnih karamelizovanih tartufa i 24-karatni zlatni jestivi listići. Budući da Turci veoma pridaju značaj pakovanju i “Sultanova zlatna torta” bi vam stigla originalno upakovana – u kutiji od čistog srebra, sa zlatnim pečatom.

Bez višnje ne može

Najdragocenija čokolada na planeti je “Frrrozen”, ali ona nije skup najfiniji belgijskih, francuskih ili ruskih pralina, već američka koja se može pojesti u “Serendipity 3” restoranu u Njujorku. Glavnni sastojci ovog kolača su kokos, čokolada, šlag, jedna višnja, i veće količine zlatnog praha. Ova sitna voćka i šljašteći materijal dominantnog su ukusa, u odnosu na količinu u koju je zamućkan ostatak namirnica. Služi se u malenoj zlatnoj posudi, a jede se kašikom od iste plemenite kovine. Međutim, escajg i tacna nisu za poneti. Cena porcije je tačno 25.000 dolara.

Preporučujemo: