Vlado Taneski
youtube/KOD Lupevska
Vlado Taneski

youtube/KOD Lupevska

Vlado Taneski, Foto: youtube/KOD Lupevska

Makedonski novinar, Vlado Taneski važio je za jednog od najobaveštenijih reportera crne hronike u toj zemlji.

Delovao je kao uzoran građanin, bio je tih i povučen, hvaljen od svojih kolega, karijera duga više od 20 godina, otac i suprug kakvog bi svako poželeo.

Ipak, istina je bila dospela na videlo veoma brzo!

Njegova prva žrtva je bila Gorica Pavleska (78), ona nije pronađena i nije utvrđeno da ju je on zaista ubio, a njen nestanak se dogodio 2003. godine.

Stanovnici Kičeva su veoma brzo zaboravili na svoju sugrađanku, da bi 16. novembra 2004. godine Mitra Simjanoska nestala.

Ona je pronađena godinu dana kasnije, a baš kao i kod prve žrtve, nije se znalo ko je poslednji stupio u kontakt sa Simjanoskom.

Kičevska policija je osudila dvojicu mladića zbog ubistva ove dve žene, to je bila stranputica, pošto su njih dvojica ubila Radoslava Božinovskog koji nije imao veze sa ostalim ubistvima.

Njegova treća žrtva je bila Ljubica Ličoska (56), nestala je 10. novembra 2007 i to u samom centru grada, a iste godine je i pronađena mrtva.

"Policija ponovo nije imala dovoljno informacija o njenom poslednjem mometnu. Kao i u prethodnim slučajevima, policija je preuzela sve mere. Nažalost opet nije bilo brzog efekta u pronalaženju ove žrtve!" - rekao je Ivo Koteski, pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Makedonije!

Ovo ubistvo je podiglo crveni alarm kod policije pošto su već imali optužene, a ubistvo Ličoske je umnogo podsećalo na smrt Simajnske, pošto su sve žrtve seksualno i fizički zlostavljane...

"Policija je u tom momentu raspolagala sa dokazima koji su pronađena na licu mesta. Pronašli su vlasi kose, ali nisu uspeli da pronađu čiji je DNK-a" - ističe Kotevski.

Poslednja žrtva je bila Živana Temeloska (65), a nju je Taneski ubio u maju 2008. godine.

Sve ove žrtve su se uklapale u isti profil - siromašne čistačice koje su zarađivale za život, a potom je otkriveno da su sve one imale zajedničku koleginicu, majku ovog novinara.

Veruje se da je Taneski mrzeo svoju majku, njegov otac je 1990. godine izvršio samoubistvo. Navodno su ga žrtve podsećale na njegovu majku.

Taneski bi se izvukao sa ovim ubistvima da nije napravio kobnu grešku. 

On je veoma detaljno izveštavao o ovim ubistvima, a upravo je zbog toga policija, koja je bila u ćošku kod istrage, usmerila pažnju na njega!

"Radili smo on i ja svaki dan, od političkih zbivanja pa preko poljoprivrede i sporta. Morali smo mnogo da radimo. Vlado je uvek pisao opširnije o tim stvarima, njegov način informisanja je bio drugačiji. Uvek je imao bolje informacije nego što sam imao ja, kako se desilo, šta se dešavalo, kako su žene pronađene." - rekao je Saša Dukovski, kolega Taneskog za "Dosije".

Člankom u novinama "Nova Makedonija" sa naslovom "Serijski ubica u Kičevu" je preusmerio pažnju na sebe zato što je u artiklu objavio neotkrivene detalje koje policija nije saopštila javnosti.  Tanevski je napisao da su joj dvojica ubica prišli sa pričom kako je njen sin povređen, kako bi je odvukli u kola i zadavili telefonskim kablom.

U trenutku objavljivanja tog artikla, policija nije dobila nalaaze obdukcije, te im je bilo jasno da ovaj novinar zna više nego što bi trebao!

Njegova DNK-a je upoređena sa spermom koju su našli na žrtvama. Optužen je za ubistvo dve žene, a polcija je bila spremna da ga optuži i za treće ubistvo.

Taneski je našao lakši izlaz, izvršio je samoubistvo u svojoj zatvorskoj ćeliji u Tetovi, glava mu je bila u kanti vode.

"Imali smo savršen brak, mnogi su nam zavideli. Bila sam srećna s njim. Ovo sve deluje kao užasan san! Nisam mogla da verujem da sam sa čovekom o kome to pričaju živela toliko godina. Mogla sam ja biti prva žrtva, ali to nisam ni u jednom trenutku ni po čemu primetila. Kad smo se videli u zatvoru, rekla sam mu da mu opraštam, pitala ga zašto mi nije rekao da ima probleme" – ispovedala se njegova supruga Vesna.