Vampir vampiri horor strah užas
Shutterstock
Vampir vampiri horor strah užas

Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

* U pitanju su uklete kuće, zamkovi i predsedničke palate

* Neke od njih ostavljaju bez daha, ali...

* Uteruju strah mnogima

Napravljene su tako da mogu da odole zubu vremena, ali su ostale da se bore same što iz političkih, finansijskih i porodičnih razloga, što zbog prirodnih katastrofa. Njihova lepota čak i ovako narušena oduševljava nas, pa ni ne čudi što ih turisti vrlo rado i sada posećuju. Na spisku najlepših ruševina našle su se njujorške uklete kuće, predsedničke palate, irski zamkovi i bizarni iglo hotel na Aljasci. Ovo su samo neke od mnogih koje ostaviljaju bez daha. 

Halcyon Hall, Benet Koledž, Milbruk, Njujork

Na ovom koledžu su se školovale devojke njujorške elite, ali kako je pomešano školovanje dobilo na popularnosti on je pao u zaborav davne 1978. godine. Glavna zgrada datira još iz 1893. godine.

Tioronda imanje, Bikon, Njujork

General Džozef Houland rođen je u velikom bogatstvu koje je njegova porodica stekla u trgovini sa Kinom. On je dao mnogo toga drugima kao deo njegovog filantropskog rada, podižući biblioteke, bolnice, ali je imanje Tironda u Njujorku bilo oličenje njega. Nakon njegove smrti, imanje je postalo ustanova za lečenje mentalnih bolesti, ali je od 1999. godine napuštena.

Sans Souci, Milot, Haiti

Kralj Henri Kristof iz Britanske Grenade, izgradio je ovu palatu. Kao nekadašnji rob, vatreno se borio za slobodu protiv francuskih kolonijalista. Kao izabrani predsednik nezavisnog Haitija pretvorio se u tiranina i osnovao sopstveno kraljevstvo na severu zemlje. Ovo je bila jedna od najvećih njegovih rezidencija, ali je 1842. godine ozbiljno stradala usled zemljotresa.

Havré zamak, Mons, Hainaut, Belgija

Ova tvrđava bila je u središtu velikih akcija tokom 16. veka kada je don Džon od Austrije vladao sa pola Španije. U 17. veku je modernizovana i napravljena u stilu seoske kuće. Od početka 20. veka u njoj niko ne živi.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by luckie101 (@luckie101) on Jul 3, 2016 at 5:02am PDT

Gordejuela Water Elevator, Los Realejos, Tenerife

Uprkos njenoj lokaciji iznad samog mora, ona je dovodila vodu sa rezervoara iz brda, piše Daily mail. To je radimo na prvoj parnoj mašini. Otvorena je 1904. godine, a napuštena je samo 15 godina kasnije kada je voće iz ovog reona postalo jeftino.

Hotel del Salto, Santandercito, Kolumbija

Hotel je smešten na 30 kilometara od glavnog grada Kolumbije. Izgrađen je 1923. godine kao privatno imanje, a samo pet godina kasnije postao je hotel. Zbog nedostatka sveže i čiste vode, hotel je morao da se zatvori 1940. godine. Tako je ostao sve do 2014. godine kada je rekonstruisan i pretvoren u muzej.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 

How about this for a therapy centre? ??❤ Abandoned Hotel del Salto, Colombia. @steampunktendencies #steampunk #colombia #hoteldelsalto #therapycentre

A post shared by GatsbyMorphitis (@gatsbymorphitis) on Jun 11, 2019 at 11:08am PDT

Igloo City, Cantwell, Alaska

Ovo nikada nije bio niti će biti funcionalni hotel. Svrha mu je bila da privuče veliki broj stranaca da tu odsednu, ali nije uspeo u tome. Sada samo lagano propada.

 

Palata Sadama Huseina, Hila, babil Governorate, Irak

Palata je izgrađena kao oda Vavilonu i podjednako je možda i velelepna i otkad u njoj ne živi niko.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 

Saddam Hussein's Babylon palace #disneyforadespot #iraq #palace #babylon #ruins #creepyplace #thelionofbabylon

A post shared by licia_goes_east (@licia_goes_east) on Mar 9, 2019 at 9:37am PST

 

BONUS VIDEO: Domaći sladoled od kondenzovanog mleka po receptu majstora!