SITUACIJA JE ALARMANTNA Srbima ugroženi životi! Upućene ozbiljne pretnje! U velikoj opasnosti omiljeno srpsko letovalište!

Vreba opasnost

Ohrid Ohridsko jezero
Ohrid, Foto: Shutterstock

* Kriza biodiverziteta najstarijeg jezera u Evropi

* Galičica – stanište 5.000 vrsta

* Nacionalni park Galičica dom je različitih vrsta flore i faune.

Postoji mogućnost da se od sledeće godine uvrsti na listu kulturnog nasleđa u opasnosti.

Prirodno i kulturno nasleđe ohridskog regiona upisano je u listu Svetske kulturne baštine Uneska 1979. godine. Više od 1.000 nelegalnih objekata, urbanizacija i izgradnja infrastrukture samo su neki od razloga zbog kojih bi Ohrid mogao da se od 1. februara 2020. godine nađe na listi Svetskog kulturnog nasleđa u opasnosti. Pitanje urbanizacije "evropskog Galapagosa" postalo je predmet međusobnih optužbi opozicije i stranaka na vlasti. Ukoliko Severna Makedonija ne ispuni preporuke Komiteta za zaštitu ugroženih područja donetih na poslednjem zasedanju u Bakuu, Ohrid bi od februara naredne godine mogao da postane 54. na listi Svetske kulturne baštine u opasnosti.

CRNOGORCI OZBILJNO KRŠE PRAVILA Kupači digli frku! Neće više da trpe bezobrazluk! Ukoliko zakupci plaža nastave ovo da rade - OSETIĆE BES turista!

Ohrid – jedna od najstarijih naseobina u Evropi

Grad Ohrid je izgrađen u periodu između 7. i 19. veka, i prestavlja jednu od najstarijih ljudskih naseobina u Evropi. Arheološki artefakti datiraju iz bronzanog doba i srednjg veka.

Bogat ranom hrišćanskom arhitekturom - bazilikama koje su izgrađene između 4. i 6. veka, vizantijskim crkvama i manastirima iz 7. veka, Ohrid je mesto na kome se mogu naći "800 vizantijskih ikona koje su nastale u periodu između 11. i 14. veka", a koje spadaju među najvažnije ikone sveta.

U nacrtu odluke Uneska pod brojem WHC/19/43.COM/18 od 5. jula, navodi se da Komitet pozdravlja odluku da se zaustavi procedura modifikacije Plana upravljanja Nacionalnim parkom Galičica, posebno u oblasti zoniranja i puta A3 i skijališta u Galičici, i konstatuje da postoji napredak u određenim oblastima. Međutim, kako smatra Komitet, to nije dovoljno da bi se smanjila ranjivost područja. Kako se navodi, Komitet preporučuje da se ustanovi potpuni moratorijum na bilo kakvu transformaciju urbanog područja i obale, dok svi planski dokumenti ne budu finalizirani i usvojeni i dok se ne ustanove propisi o zaštiti područja i mehanizmi kontrole.

Sutomore
Sutomore, Foto: Shutterstock

U Nacrtu odluke kaže se i da bi trebalo popisati sve nelegalne objekte, napraviti procenu njihovog uticaja na izvanrednu univerzalnu vrednost područja i obezbediti striktno sprovođenje zakona i propisa kako bi se sprečila dalje nezakonita gradnja. Unesko smatra da nisu usvojene preporuke iz 2017. godine u vezi sa Železničkim koridorom VIII, uprkos tome što je Komitet tražio da se razmotri alternativna trasa, kao i trasa puta Trebenište-Struga. Ukoliko se preporuke ne sprovedu do 1. februara 2020. godine, i Komitet potvrdi potencijalnu opasnost po područje, Unesko će Ohrid upisati u listu Svetskog kulturnog nasleđa u opasnosti.

CENE SMEŠTAJA I HRANE DIVLJAJU NA MORU! Ako ste krenuli u Grčku, Crnu Goru ili Hrvatsku spremite BRDO para! Evo šta koliko košta u ove tri zemlje!

Kako srušiti 1.076 nelegalnih objekata sa 20.000 evra

Vlasti u Severnoj Makedoniji, obećale su brzu reakciju nakon što je saopštena odluka Uneska. Prvi korak ohridskih vlasti trebalo bi da bude rušenje 1.076 nelegalnih objekata, od kojih je više od 400 na samoj obali jezera.

- Vreme je za zajednički koordinisanu akciju. Nema vremena za kompromise. Pozivam organizacije civilnog društva da zajednički upravljamo ovim procesom. Verujem da će i ova vlada ispostaviti rezultate po tom pitanju - rekao je Edmond Ademi, ministar bez portfelja zadužen za dijasporu.

U amandmanu koji je podneo mađarski predstavnik u Unesku pozivaju se Albanija i Severna Makedonija da zajednički rade na rešavanju problema i da se ozbiljno pozabave pitanjima zaštite i upravljanja Ohridskim jezerom. Portparol VMRO-DPMNE, Dimče Arsovski smatra da lokalna vlast u Ohridu, nema kapacitet da sprovede preporuke.

- Samo da naglasim da je Ohrid raspisao tender za rušenje nelegalnih objekata u vrednosti od 20.000 evra. Ovo je smešno i pitamo se kako je moguće s njima srušiti preko 1.000 ilegalnih zgrada - upitao je Arsovski.

"ZINUO SAM JUTROS K'O DABAR NA 5 KUBIKA DRVA" Fotografisao je turiste koji su krenuli na Jadran, a onda je ZANEMEO kad je video šta vade iz gepeka! Mislio je da sanja!

SDSM, sa druge strane optužuje VMRO-DPMNE da je glavni krivac za situaciju u Ohridskom regionu zbog, kako prenosi Sitel, 11 "godina zloupotreba i uzimanja provizija". Ta stranka je saopštila da će preduzeti sve da Ohridsko jezero bude sačuvano. Gradonačelnik Ohrida, Konstantin Georgievski, kaže da ništa ne može da se desi preko noći, ali obećava nedvosmislenu podršku lokalne i republičke vlasti.

- Svi mi moramo da radimo posao za koji smo odgovorni, jer nije u pitanju samo Ohrid, već i funkcionalnost i politički sistem cele države. Odgovornost za svakoga, popust ni za koga - poručio je ohridski gradonačelnik.

Kriza biodiverziteta najstarijeg jezera u Evropi

Galičica – stanište 5.000 vrsta

Nacionalni park Galičica dom je različitih vrsta flore i faune.

PRAVILO 30 SEKUNDI Ukoliko ste planirali da ovih dana putujete za Grčku, morate ovo znati! Sledeći saveti vam mogu SPASITI život!

U tom nacionalnom parku žive balkanski medvedi, divlje mačke i zlatni orlovi, a po njegovim šumama kreće se i jedna od najređih životinja na svetu - balkanski ris.

Prema pisanju naučnog portala Nju sajentist, Ohridsko jezero ima najrazvijeniji biodiverzitet od svih jezera te veličine na svetu. Ono je dom 350 endemskih vrsta koje se ne mogu naći nigde drugde i najstarije je jezero u Evropi. Kristijan Albreht sa Univerziteta Gesen navodi da je Ohridsko jezero "sveti gral za biologe iz čitavog sveta. Ali ono se suočava sa krizom biodiverziteta".

ONI ZAVODE RED U BUDVI, HERCEG NOVOM I BARU! Ukoliko vam zapne na crnogorskom primorju - OBRATITE SE NJIMA! Tamo su čitavo leto ako vam zatreba pomoć!

Kriza biodiverziteta, posledica je procesa urbanizacije obale Ohridskog jezera. Nju Sajentist navodi da je još 2015. godine močvara na obali Ohrida koja prečišćava jezero i u kojoj žive endemske vrste bila ugrožena najavom izgradnje luksuzne marine i hotela.

Ikarija, Grčka
Ikarija, Grčka, Foto: Profimedia

Zbog urbanizacije, izgradnje ski-centra i auto-puta koji vodi kroz nacionalni park Galičica, reagovali su i biolozi i lokalna udruženja. Tako je Udruženje SOS Ohrid objavilo Deklaraciju o očuvanju svetskog prirodnog i kulturnog nasleđa Ohrida koju su potpisali i biolozi iz različitih zemalja sveta.

DERU TURISTE NA LETOVANJU Devojčica iz Srbije dobila napad slepog creva! Majka bez reči zbog toga kako su poneli lekari iz Grčke (FOTO)

Lista u opasnosti – pitanje časti i usmeravanja pažnje na probleme

Lista svetske baštine u opasnosti osmišljena je tako da informiše međunarodnu zajednicu o uslovima koji ugrožavaju same karakteristike za koje je neko područje upisano na Listu svetske baštine i da podstiče korektivne akcije. Ukoliko se neka lokacija nađe na Listi svetske baštine u opasnosti, to omogućava Odboru Uneska da dodeli pomoć Fonda za svetsku baštinu tom području. Međutim, kako navodi Unesko, države ne doživljavaju na isti način upis nekog lokaliteta na Listu ugrožene baštine

 BONUS VIDEO: Francuska povlači nezavisnost Kosova

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi