Putovanje
pixabay.com
Putovanje

pixabay.com

Putovanje, Foto: pixabay.com

Ovo su najveće opasnosti koje vrebaju u letovalištima u koje državljani Srbije najčešće odlaze, ali i predlozi kako neke od njih da izbegnete.

Automobili na meti u Grčkoj

Srpski turisti u Grčkoj poslednjih godina često su bili na meti lopova i provalnika, a prošle godine su i u Konzulatu Srbije u Solunu potvrdili da je reč o većem broju incidenata nego u prethodnom periodu.

Plaža, Budva

Tanjug/Smilja Vitorović

Česta su obijanja automobila na parkingu, krađa dragocenosti iz apartmana čak i dok su ljudi u njemu spavali, a najkritičnije je bilo na Sitoniji, omiljenoj destinaciji naših građana.

U konzulatu su prošlog leta našim turistima savetovali da budu što obazriviji kada je u pitanju mesto gde se ostavlja automobil, kao i da povedu računa da se u njemu ne ostavljaju vredne stvari. Takođe, hoteli nude sefove u kojima turisti mogu da drže pasoše i novac koji im ne trebaju u tom trenutku, pa je to najsigurnija varijanta da sačuvate dokumenta i ostale vrednosti.

Od morskih opasnosti u Grčkoj treba obratiti pažnju na meduze i morske ježeve. Meduze se najčešće pojavljuju krajem avgusta i početkom septembra, a na njih se naročito žale turisti koji letuju u Olimpijskoj regiji.

Morske opasnosti na Jadranu

Od morskih životinja koje bi mogle da uplaše kupače u Jadranskom moru su modrulji - morski psi koji žive uglavnom na otvorenom moru i retko se približavaju obalama jer se plaše i ne napadaju ljude. Takođe u Jadranu može da se zatekne i poneki beli morski pas koji takođe ne prilazi obali i ima ih vrlo malo, iako su umeli da predstavljaju opasnost početkom sedamdesetih godina kada su i zabeleženi poslednji napadi na ljude.

Ikarija, Grčka

Profimedia

 

Kupači svakako više treba da se plaše meduza koje su česte u Jadranu i mogu dobro da opeku kao i morskih ježeva koji mogu da budu neprijatni jer mesta uboda mogu da se inficiraju ako bodlje predugo ostanu u telu.

Takođe, morski pauk je jedna od retkih otrovnih riba u Jadranu, ali budući da se uglavnom drži podalje od plićaka, najčešće žrtve njegovog uboda su ribolovci.

Stomačni problemi

Pored morskih životinja koje obitavaju i u crnogorskom delu Jadranskog mora, našim turistima u ovoj zemlji odmor mogu često da pokvare i stomačni virusi.

Jak bol u želucu, mučnina, grčevi, dijareja, povraćanje i blago povišena temperatura, poznati su simptomi koji su mnogima upropastili letovanje u Crnoj Gori, pa na to posebno treba obratiti pažnju. Kako bi ih predupredili, izbegavajte vodu sa česme u poznatim letovalištima.

Plaža

Alo!/Masanori Jošida

Egipat

Stomačni problemi su među najčešćim problemima i naših turista koji letuju u Egiptu, jer su u egipatskim lepovalištima posetioci često izloženi bakterijama kojih inače nema u okruženju gde žive. Kako bi sprečili da se to dogodi, treba piti isključivo flaširanu vodu i jesti termički obrađena jela, izbegavati mleko i mlečne proizvode, a svakako hranu, piće na točenje kao i sladoled ne treba kupovati kod uličnih prodavaca.

Takođe, iako su napadi ajkula vrlo retki u Egiptu, dešavaju se sporadično,a poslednji je bio pre dve godine kada je hotelima u celoj oblasti naloženo da angažuju stražare na svojim plažama. Isto tako, zbog terorističkih pretnji prethodnih godina je pala turistička poseta, ali se situacija sada ponovo stabilizovala pa je ovo našim turistima i dalje privlačna destinacija.

Turska

Profimedia.rs

Turska, Foto: Profimedia.rs

Turska

Prema brojnim istraživanjima i Turska je visoko rangirana među destinacijama poznatim po trovanju hranom. Isto tako, nakon pokušaja državnog udara i napete političke situacije pre dve godine, broj turista u Turskoj je značajno opao, ali sada je atmosfera daleko, bolja navode u turističkim agencijama i dodaju da sve više srpskih turista to prepoznaje i traži smeštaj na turskoj obali.

Iako ova zemlja nikada zaista nije bila potpuno bezbedna za turiste, jer je i pre bilo bombaških napada, to nije sprečavalo naše građane da tamo letuju.

Tunis

I u Tunisu osim opasnosti od trovanja hranom, bezbednosna situacija predstavlja problem. Kada je pre tri godine na plaži u Tunisu došlo do masakra, ova zemlja je samo gubila turiste. Sada se situacija popravlja, a u turističkim agencijama navode sa je ove sezone potražnja ponovo na istom nivou kao pre incidenta te da je bezbednost podignuta na vrlo visok nivo.

PROČITAJTE JOŠ: