Riga
Shutterstock
Gradovi evrope

Alo.rs/J.V.

Gradovi evrope, Foto: Alo.rs/J.V.

Poredeći cene noćenja u hostelu, tri budžetska obroka i dve karte u gradskom prevozu dnevno, Ej-Bi-Si je sačinuio listu mladima najpristupačnijih evropskih gradova.

A sledeći gradovi su se našli na listi:

 1. Bukurešt

Na prvom mestu se nalazi Rumunije, Bukurešt, koji i nije najlepši rumunski grad, ali se u njemu dnevno može proći sa 23,38 dolara, navodi američka televizija. 

Tokom boravka u Bukureštu, i sami ćete osetiti velelepnost ovog grada - Bukurešt je pun širokih bulevara i grandioznih građevina karakterističnih za evropske metropole.

Jedan je od najlepših gradova Evrope, a sigurno će vas ostaviti bez daha.

Bukurešt

Shutterstock

Bukurešt, Foto: Shutterstock

 2. Sofija

Zatim sledi bugarska prestonica Sofija, koja je ocenjena kao veoma prijatan grad, koji pruža dobrodošlicu inostranim turistima, i u kom će vam dnevno biti dovoljno 24,43 dolara.

Moto grada glasi kratko i jasno – Raste, ali ne stari. I zaista je tako. Sofiju odlikuje burna i duga istorija, ali bez obzira na sve nedeće i ožiljke, ovaj grad je brz i energičan.

Bogata je arheološkim nalazištima i šetajući Sofijom, primetićete i neznatan broj katedrala, crkava, sinagoga, džamija.

Sofija, Bugarska

Shutterstock

Sofija, Bugarska, Foto: Shutterstock

 3. Krakov

Treći najjeftiniji grad je poljski Krakov, za koji Ej-Bi-Si tvrdi da ga treba posetiti pre nego što tražnja podigne cene kao u Pragu i Budimpešti. U Krakovu dan možete provesti sa 25,06 dolara.

Krakov je jedan od najvažnijih kulturnih centara Poljske, mnogi ga smatraju za kulturnu prestonicu države. Krakovski stari grad je uvršten u listu svetske kulturne baštine.

Svaki dan Krakov poseti između tri i četiri miliona turista. U Krakovu se nalazi 28 muzeja sa Narodnim muzejem na čelu, u kome se nalaze brojne kolekcije poljskog i svetskog slikarstva.

Krakov

Profimedia.rs

Krakov, Foto: Profimedia.rs

 4. Sarajevo

Sledeće na listi je Sarajevo, gde su u dnevne troškove od 25 do 26 dolara uključena i tri jeftina, lokalna piva, navodi Ej-Bi-Si, dodajući da je Sarajevo još jedan divan grad koji pokušava da privuče turiste.

Čarobni grad u kojem ćete naučiti da malo zastanete, zaboravite na prebrzi tempo života, popijete i pojedete lagano, uživajući u kafi i sarajevskim ćevapima, pitama ispod sača, baklavama...

Sarajevo, Baščaršija, Sebiljska česma

Profimedia

Sarajevo, Baščaršija, Sebiljska česma, Foto: Profimedia

 5. Kijev

Peti na listi američke televizije je Kijev, gde se dan može provesti za 26 dolara, iako je snalaženje u njemu donekle otežano za turiste koji ne znaju ruski ili ukrajinski.

Na svakom ćošku se mogu pronaći crkave, katedrale, muzeji i parkovi, i jedan je od najzelenijih gradova Evrope.

Većina dešavanja se odvija oko Trga nezavisnosti gde se ljudi okupljaju i uživaju u zvucima grada, i tu se nalazi jedna od žila kucavica grada - ulica Khreschatyk, puna radnjica, restorana, i zgrada državnih službi.

Kijev

Shutterstock

Kijev, Foto: Shutterstock

 6. Riga

Šesto mesto, sa takođe 26 dolara po danu, zauzima letonska prestonica Riga, u kojoj su hosteli posebno povoljni.

Riga je jedan od najlepših gradova Istočne Evrope. Poznatom i kao "Pariz istoka/severa"

Stari deo grada - Vecriga - je na Uneskovoj listi svetske baštine. Najpoznatije znamenitosti su Crkva svetog Petra i Riški zamak.

Pažnju privlači i TV toranj u blizini reke Daugave, čija je najviša tačka 368,5 metara i po tome je treća najviša građevina u Evropi. Zanimljivo je i videti brojne kuće od drveta, koje daju poseban šarm ovom gradiću.

Riga

Shutterstock

Riga, Foto: Shutterstock

 7. Beograd

Naša prestonica nije najjeftinija, već je zauzela veliko sedmo mesto na listi.

U Beogradu nećete naći mnogo atrakcija za koje se plaća ulaz, ali ćete naći živ i interesantan urbani centar sa aktivnim noćnim životom i primamljivim cenama.

Američka televizija dodaje i da je u srpskoj prestonici dan moguće provesti sa budžetom od 27 do 30 dolara.

Beograd

Shutterstock

Beograd, Foto: Shutterstock

 8. Budimpešta

U Budimpešti, gde dan košta 31,49 dolara, možete posetiti brojne zamkove i katedrale, a termalne banje dovoljno su jeftine čak i za bekpekere.

Postaje sve popularnija vikend destinacija za domaće turiste. Ovaj fascinantni grad treba posetiti iz mnogo razloga, i postavlja se pitanje da li su zapravo 2-3 dana dovoljna da se Budimpešta upozna u celosti.

Budimpešta

Shutterstock

Budimpešta, Foto: Shutterstock

 9. Varšava

Sledeći grad u kom je moguće jeftino proći je Varšava, za koju je dovoljno 35,78 dolara. Poljska prestonica postaje sve popularnija, iako brojni turisti radije biraju Krakov.

Nakon više godina obnavljanja, Varšava je izrasla u pravu svetsku metropolu, i veliki poslovni i kulturni centar.

Ovaj moderan grad je ujedno i univerzitetski centar Poljske, pa ne čudi što je prepun energije i mladih ljudi, kako građana, tako i turista.

Varšava

Shutterstock

Varšava, Foto: Shutterstock

 10. Zagreb

Deseto mesto na listi pripalo je Zagrebu, koji turisti često zaobiđu da bi posetili popularne gradove na hrvatskoj obali, navodi američka medijska kuća. Za Zagreb je, međutim, dovoljno 38,95 dolara dnevno, što je prilično jeftino za evropske standarde, pogoto u poređenju sa susednom Italijom.

Zagreb

Shutterstock

Zagreb, Foto: Shutterstock

PROČITAJTE JOŠ: