Nihau, Havaji
Youtube printscreen
Nihau, Havaji

Youtube printscreen

Nihau, Havaji, Foto: Youtube printscreen

Najmanje je naseljeno ostrvo na Havajima, a prostire se na oko 179 kvadratnih kilometara uz zapadnu obalu Kavaija.

Pročitajte još:

U ovom tropskom raju okruženom Tihim okeanom temperature su tokom cele godine između 20 i 30 stepeni Celzijusa, a plaže su prepune retkih školjki.

Ali, nažalost, retki ga mogu posetiti. Naziva se zabranjenim ostrvom jer je u privatnom vlasništvu, a do njega dolaze samo ljudi na poseban poziv.

Preporučujemo i ovo:

Kralj Kamehameha IV. prodao je Nihau 1863. godine Elizabet Sinklejir za 10.000 američkih dolara, a njeni naslednici – porodica Robinson – upravljaju ostrvom već više od stotinu godinu.

Na konjima i biciklima

Popis stanovništva iz 2009. godine tvrdi da na ostrvu živi 130 osoba, ali pretpostavlja se da je brojka u međuvremenu narasla na 250 pojedinaca koji provode svoj život udaljeni od blagodeti modernog sveta bez plaćanja stanarine.

Nihau, Havaji

Profimedia

Nihau, Havaji, Foto: Profimedia

Tu nema izgrađenih puteva, hotela ni supermarketa. Jednom nedeljno na Nihau pristaje brod koji vozi potrebne namirnice, a za slučaj opasnosti na raspolaganju je helikopter vlasnika. Konji i bicikli su glavna transportna sredstva na ostrvu.

Stanovnici nemaju mobilne telefone ni tekuću vodu, a električna energija dobija se preko solarnih panela.

Vlasnici žele da održe havajsku kulturu, te je jedino ostrvo na Havajima na kojem samo retki pričaju engleski jezik.

Živi se mirno i bez velikih drama. Ili je tako barem bilo sve do 7. decembra 1941. godine, kada se nakon napada na Pearl Harbora na Nihau srušila japanska letelica.

Pad je preživeo japanski pilot Šigenori Nišikaiki koji je nedelju dana sejao strah među lokalnim stanovništvom, sve dok nije bio sprečen u daljnjim kriminalnim aktivnostima.

Na ostrvu dominira suv teren, pa ga stanovništvo koristi za uzgoj stoke. Svako domaćinstvo ima mali vrt na kojem uzgaja pokoji plod za kulinarska spajanja s govedinom i ovčetinom, ili ribom koju samostalno love.

Nihau je dom i za havajskog morskog lava, a na ostrvu se rađa svake godine deset do 12 mladunaca ove, inače ugrožene vrste životinja.