VIKEND PUTOVANJE PO SRBIJI Ovde su ozbiljne organizacije umešale prste, a glavna priča je - obilazak carske palate!

Da li ste nekada posetili Gamzigrad? Ukoliko je odgovor negativan, nema potrebe da više razmišljate gde provesti vikend u Srbiji, jer je ovo arheološko nalazište nešto što obavezno morate obići ako želite da upoznate sve znamenitosti naše zemlje.

Felix Romuliana
Felix Romuliana, Foto: Printscreen

Gamzigrad se nalazi u neposrednoj blizini Zaječara, a od 2007. godine je svoje mesto našao i na UNESCO-voj listi svetske baštine. Reč je o arheološkom nalazištu antičke rimske carske palate "Felix Romuliana", i predstavlja rezidenciju rimskog cara Gaja Valerija Maksimijana Galerija.

Istražite nekadašnju carsku rezidenciju, a posebnu pažnju obratite na podne mozaike koji se smatraju najboljim ostvarenjima kasnoantičkog doba u Evropi. Nakon obilaska ove značajne znamenitosti, možete produžiti ka Gamzigradskoj banji.

Odvojite vreme i za obilazak Zaječara. Posetite Narodni muzej, turske vodice, crkvu presvete Bogorodice, spomenik Nikoli Pašiću, kao i ostatak ovog simpatičnog grada. Ukoliko planirate da ceo vikend provedete u ovom delu Srbije, najbolje je da prenoćite u Zaječaru.

Povezane vesti

 • Korisnik: Boris
  11/09/2020 - 13:44
  Zanimljivo, ovo mesto mi je nekako promaklo. Poslednjih godina, obišao sam toliko divnih mesta u Srbiji, ali Gamzigrad nisam. Sjajna ideja, hvala! Odoh za vikend u unirent da iznajmim auto, pa pravac Gamzigrad...
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi