Banjski potok
RINA
Banjski potok

RINA

Banjski potok, Foto: RINA
Banjski potok

RINA

Banjski potok, Foto: RINA

- U gornjem toku potok sabira više malih izvora i potočića. Posebno je atraktivan deo potoka na kilometar uzvodno od ušća, koji u jednom delu ima odlike kanjona. Tu se, na dvadesetak metara iznad korita, nalazi i slabiji kraški izvor ispod koga je nataložena bigrena terasa sa nekoliko metara visokim terasnim odsekom na kome je taloženje sige i danas aktivno. Tako se formira veliki broj malih slapova i bigrenih kada - rekao je Goran Nikolić iz Turističke organizacije Čačka.

Banjski potok

RINA

Banjski potok, Foto: RINA

Do Banjskog potoka vodi planinarska staza sa veoma preciznim putokazima, a sići do ove prirodne oaze prava je avantura. Međutim, pored svih lepota, ovaj deo Ovčarsko – kablarske klisure bogat je izuzetnim kulturno-istrorijskim nasleđem.

Banjski potok

RINA

Banjski potok, Foto: RINA

- Na ovom potoku u maju 1815. godina Turci su razbili srpski zbeg, koji se krio duboko u šumi. U donjem delu radile su brojne vodenice potočare, među kojima je i ona manastira Sretenje. Niže ka Banji postojala je Ćosova, a još stotinak metara nizvodno bila je smeštena vodenica Vidosava Đebića. To imanje je bilo opasano kamenim zidom, a osim vodenice imali su strugaru i kovačku radionicu. Kuća u kojoj je bila vodenica ostala je sačuvana i do danas - otkriva Goran sve tajne ovog predela.

Banjski potok

RINA

Banjski potok, Foto: RINA
Banjski potok

RINA

Banjski potok, Foto: RINA

 

Komentari (3)

Snežana

21.04.2020 01:53

Samo da ga ne napune djubretom turisti

dzudza basadzija

21.04.2020 10:51

Pa nasi ljudi zato i idu na Halkidikije!Pa se posle vracaju,razocarani,praznih dzpova,sto je tamo nisu nasli.Ovcar je,kao i sto mu ime kaze,pastir,a Kablar je...Verovatno Elektricar?Bilo kako bilo,jado moj,de ces posle da PRIZNAS komsinici,koja nigde nije isla ceo zivot,da bio,i lomio se,po klisurama?!Ima resenje!?Skoknes do Klisure,Ovcarsko-Kablarske,slikas dok ne zgasnes...Pa na Halkidikije!Kad se lepo,kao covek vratis...Pokazes te iste slike...I nateraces komsinicu da zaplace,tresuci zgradu

dzudza basadzija

21.04.2020 11:02

I da dodam....Kad nema "bolje",daj sta das...Do klisure se stize,preko Halkidikija,na raskrsnici kod Bigrenice,skrenuti,kolima,razume se,levo,pa onda pravo....Vodite racuna,voda na nekim mestima,ima 120% vlaznosti!I bistra je kao suza!Jos neko vreme,zato sto je procedura "otkrivanja" u toku....Kada stignete u Ducalovice,parkirajte gde i kako vam se digne....Kada oni dodju u Begis..."Plati p klati"...Da te ne oderemo,kaznom!Pre Begisa...Nemate pojma kakvi su to predeli bili!Kapisi rodjo?!!!!