Grčka Plaža More Letovanje Godišnji odmor
Shutterstock
letovanje, more, plaža, deca

Shutterstock

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Za razliku od last minute ponude, kada je izbor sužen, first minute omogućava da prvi izaberete aranžman, a što je najvažnije, za celokupno isplaćeno letovanje dobijate popust i do 40 odsto.

First minute se poistovećuje sa ranim bukingom, tačnije sa odmorom za koji ponudu tražite krajem prethodne ili početkom godine, ali ova pogodnost aktuelna je i sada za vansezonsko letovanje, u septembru i oktobru.

Turistički radnici objašnjavaju da se first minute može naći za sve destinacije, a najaktulenije su ponude za Grčku, zatim Tursku, Egipat, Hrvatsku i Crnu Goru.

- First minute može i sada da obezbedi povoljan odmor za kraj sezone i to su najčešće evropska putovanja ili Egipat, ali i Hrvatska i Grčka imaju aktuelne prve ponude. Recimo, za Egipat u septembru ima aranžmana sa sedam noćenja, all inclusive, avionom i plaćenim taksama za 900 eura za dve osobe, umesto za 1.300 ili 1.400 eura. Prvi minut su ponude pre svega vezane za decembar do kraja marta iduće godine, ali i u sezoni se mogu naći i isplativi su. Ovi aranžmani su namenjeni putnicima koji tačno znaju kada će moći da dobiju godišnji odmor ili onima koji žele da iskoriste velike pogodnosti izbora i cene, kao i mogućnost duže otplate aranžmana - kaže Jelena Stojsavljević, turistički radnik iz Subotice.

Jeftinije avionske karte

Kada su u pitanju destinacije do kojih se putuje avionom, turisti najčešće rezervišu i smeštaj ranije. Zato je first minute poznat i kao najpovoljnija opcija za kupovinu avionske karte. Kod planiranja takvih putovanja, kad kupe kartu, najčešće iskoriste pogodnosti prve ponude ranog bukinga za smeštaj.

Popusti za first minute se kreću od pet do 40 odsto za celokupnu uplatu. Recimo, ako četvoročlana porodice želi sopstvenim prevozom da ide u Grčku i plati u celosti first minute aranžman, dobiće popust od 30 do 40 odsto i na taj način će isplatiti utrošeno gorivo.

Mnogi turisti će za letovanje u Grčkoj krajem septembra i u oktobru platiti svega 39 evra, pošto je na već nižu vansezonsku cenu first minute ponude, omogućen dodatni popust. U ovu cenu je uračunat samo smeštaj, ali ni uz troškove prevoza aranžman neće biti skuplji od 80 evra.

- Ponude aranžmana koji će tek biti aktuelni za nekoliko i više meseci, dakle, trenutno nisu hit, postoje u ponudi za Grčku sa popustima i do čak 53 odsto. Na Tasosu krajem septembra možete letovati za oko 100 evra, inače je cena tog aranžmana od 250 do 350 evra. First minute vam ujedno omogućava da izaberete apartman koji želite, tip sobe i sve ostalo - kažu turizmolozi.

Ovi aranžmani su pogodni i zbog toga što putnicima omogućavaju više vremena i rata za isplatu. To je ponekada i pola godine, a ako rezervaciju izvršite sada, imaćete tri ili četiri meseca, a pojedine agencije daju mogućnost otplate i do kraja godine.

- Za Tursku postoje first minute ponude za kraj septembra i u oktobru sa popustima i do 45 odsto. Aranžmani su za 10, 11 ili 14 dana, smeštaj je u luksuznim hotelima sa pet zvezdica. Po osobi su cene niže od 100 do 400, pa čak i više evra, zavisi mnogo od ponude i agencija - kažu u TA.

Često uz ove aranžmane deca mogu dobiti gratis letovanje. First minute, osim penzionera, najviše koriste mladi parovi sa decom.

First minute trenutno aktuelan nudi odmor i u novembru na Hrvatskom primorju. Za Dubrovnik i Korčulu postoje petodnevni aranžmani, a polazak je zakazan za 9. novembar. Autobus, apartman, petodnevni boravak su 75 evra. Ova cena za first minute važi do 1. septembra.

Postoji više destinacija u Hrvatskoj koje su znatno povoljnije van sezone, a to su Lošinj, Hvar ili Makarska. Slična situacija je i sa ponudama za odmor u Crnoj Gori. Uz rani buking i van sezone u ponudi je hotelski smeštaj po ceni od oko 20 do 25 evra na dan, a dete do 12 godina u pratnji dve odrasle osobe.