Lokrum
Instagram printscreen
Lokrum

Instagram printscreen

Lokrum, Foto: Instagram printscreen

Tokom sezone brodići neumorno voze posetioce na Lokrum, ali tamo niko osim čuvara ne provodi noć.

Nakon što su izgubili dom, benediktinci su tri puta kružili oko ostrva sa svećama okrenutim naopačke; prema legendi, onaj ko skupi sav vosak, razbiće drevnu kletvu.

Hvar

Profimedia

"Ne uzimaj ništa s Lokruma. Ni pero pauna, ni listić ubran u botaničkoj bašti, jer ono što si uzeo sa ostrva, to njemu i dalje pripada i donosi nesreću novom vlasniku." Savet je to brojnih Dubrovčana, ponekad možda zasnovan na praznoverju, a ponekad se bazira na poštovanju prema jednom od najlepših ostrva na Jadranu.

Tokom sezone brodići neumorno voze posetioce na Lokrum, ali tamo niko osim čuvara ne provodi noć. Čim sunce počne da zalazi, u misli onih koji su upoznati s legendom vraća se predanje o ukletom ostrvu..Bilo je nekih koji su pokušali ovde da prespavaju, ali malobrojni su oni kojima noćni krikovi paunova nisu uterali strah u kosti.

Navodno je na Lokrum stigao i engleski kralj Ričard Lavlje Srce. Na povratku iz krstaškog rata snašla ga je velika oluja i, prema legendi, našao je spas na ostrvu nadomak Dubrovnika. U znak zahvalnosti sudbini i Dubrovčanima, darovao je gradu zlatnike sa idejom da uloži u izgradnju lokrumske crkve. Građani su ga uverili da je bolja ideja da se sagradi crkva u Dubrovniku i obećali su mu da će osigurati još jednu na ostrvu.

Peloponeza – Antikitera

Instagram printscreen

Prema drugoj legendi, spominje se i požar koji je zadesio Dubrovčane u 11. veku, a oni su se zavetovali Svetom Benediktu da će sagraditi manastir na Lokrumu ako se vatra ugasi. Benediktinski manastir na području Dubrovačke Republike spominje se prvi put 1023. godine, prenosi Pun kufer.

Benediktinci koji su bili vlasnici celog ostrva pretvorili su Lokrum u raj na zemlji, ali je grad bez obzira na to prodao njihov posed bogatim sugrađanima. Poslednji benediktinci napustili su manastir 1798, nakon što je ostrvo kupila nekolicina bogatih Dubrovčana.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 

#lokrum #paon #dubrovnik #croatia #travel

A post shared by Eat Travel & Shoot bye A.T (@eat_travel_and_shoot) on Jun 23, 2019 at 10:33am PDT

 

Prema predanju, benediktinci su pre odlaska odslužili poslednju misu. Zatim su navukli kapuljače preko očiju, zapalili sveće, okrenili ih naopako i tri puta obišli ostrvo u povorci mrmljajući: "Neka je proklet svako ko prisvoji Lokrum za sopstveno uživanje“. Prema narodnom verovanju, prokletstvo može da se skine samo ako se skupi sav vosak koji se te noći stvrdnuo na ostrvskom tlu.

Jadransko more

EPA/KOCA SULEJMANOVIC

U drugoj polovini 19. veka, ostrvo je pripalo dinastiji Habsburg i kneževskoj porodici Vindišgrac, a na spisku onih koje je snašla zla kob nakon boravka na Lokrumu je kralj Bavarske Ludvig II. Na povratku kući saznao je da su ga proglasili ludim i svrgnuli s prestola. Nakon toga je nađen mrtav u jezeru, a smatra se da je izvršio samoubistvo.

 

Brat cara Franje Josipa I, nadvojvoda Maksimilijan, s Lokruma je krenuo u Meksiko. Tamo su ga uhitili i mučili, i na kraju i streljali. Iako su mnogi evropski vladari i istaknute javne ličnost, među kojima i Viktor Igo i Đuzepe Gaibaldi slali telegrame i pisma u kojima mole da se poštedi Maksimilijanov život, to se nije dogodilo.

Jedan od vlasnika Lokruma bio je i Rudolf, sin austrijske carice poznatije pod nadimkom Sisi i cara Franje Josipa I. Prema legendi, zemlja se zatresla, a more uznemirilo kad su Rudolf i njegova supruga stali na ukleto ostrvo. Rudolf je boraveći na Lokrumu zasadio botaničku baštu, a nekoliko meseci kasnije, u dvorcu Majerling ubio je mladu ljubavnicu Mariju von Vetser, i nakon toga izvršio samoubistvo. Smrću jedinog sina carskog para raspao se i brak Franje Josipa I i Elizabete.

Pročitajte još: