OMILJENO SRPSKO LETOVALIŠTE Na ovom grčkom ostrvu niko ne umire pre 90. godine! Ovo je tajna večne mladosti

Na sve to - miris soli u vazduhu...

Ikarija, Grčka
Ikarija, Grčka, Foto: Profimedia

Magična" ishrana stanovnika Ikarije, koja im je obezbedila status najdugovečnijih ljudi na svetu probudila je interesovanje i svetskih medija za Grčku.

U novom dokumentarcu "Biznis Insajdera" prikazuje se način života stanovnika Ikarije koji, kako kažu, "upravljaju vremenom, a ne vreme njima".

Sveže povrće koje sami uzgajaju, kozje mlijeko, maslinovo ulje i nedostatak stresa koji prožima ostatak planete samo su neke od tajni njihove dugovečnosti.

Dok i sama pomisao na to da ćete doživeti duboku starost deluje nemoguće u današnje vreme, na malom grčkom ostrvu u Egejskom moru možete videti neobično mladolike devedesetogodišnjake.

U prilog tome idu i statistike, pa je tako procenat oboljelih od raka niži od 20 posto, bolesti srca su ređe za oko 50 posto, a demetnih gotovo da nema.

Veoma važan faktor su duge i redovne šetnje koje su omiljene čak i među najstarijom populacijom, ali i prave tradicionalne grčke večeri tokom kojih niko ne sedi.

Ikarija, Grčka
Ikarija, Grčka, Foto: Profimedia

Zanimljivo je da Ikarijanci svakodnevno piju biljni čaj dva puta dnevno, ali i 150 vrsta povrća koje uzgajaju na ostrvu zbog čega imaju skoro 10 puta viši nivo antioksidanata.

I, naravno, kao šlag na torti tu je i miris mora i prirodni ambijent koji samo potpomaže ovakvom načinu života.

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi