Plaža
E-stock/Ivan Dobričić
Plaža

E-stock/Ivan Dobričić

Plaža, Foto: E-stock/Ivan Dobričić

Kako piše francuski portal Francetvinfo.fr, retro-telefoni u obliku Garfilda, strip-mačke iz 1978. godine, ponovo su pronađeni na više plaža na obali severozapadne Francuske.

Pročitajte još:

Telefoni veličine od oko 30 centimetara i napravljeni od tvrde narandžaste plastike, popularne tzv. banane već poslednjih 30 godina se pojavljuju na ovim plažama.

Nadležni kažu da je samo prošle godine more izbacilo 200 primeraka ovakvih telefona, koji se uglavnom pojavljuju u radijusu od 24 kilometra.

Preporučujemo i ovo:

“Nikada ne prestaje, sa svakim čišćenjem plaže mi pronađemo tri-četiri telefona ili njihove delove. Njihovo stanje je neverovatno. Toliko su očuvani da se čak ni boja nije skinula“, kaže Le Mur, predsednica organizacije Viltansou, koja je prva prijavila neobičan problem u ovom delu Francuske.

Pretpostavlja se da telefoni koji su bili popularni osamdesetih potiču sa teretnog broda koji je potonuo još osamdesetih u obližnjem Brestovom zalivu. Još je zanimljivije da kompanija koja poseduje licencu za proizvodnju ovakvih telefona nema pojma ništa o tome, pa se pretpostavlja da su u pitanju bile kopije koje su nesrećno završile.

Do tada, telefoni Garfilda su postali motiv za stanovništvo okolnih gradova da redovno dolazi i čisti plažu jer pronalazak jednog telefona smatraju pronalaskom blaga.