Vlasina, Vlasinsko jezero
Shutterstock/Petrovich97
Vlasina, Vlasinsko jezero

Shutterstock/Petrovich97

Vlasina, Vlasinsko jezero, Foto: Shutterstock/Petrovich97

Posebnu čar ovom biseru netaknute prirode daje Vlasinsko jezero, koje ima površinu od 16,5 kilometara kvadratnih što ga čini najvećim veštačkim planinskim jezerom u Srbiji.

Ljubitelji prirode Vlasinu karakterišu kao idealno mesto za odmor i rekreaciju, a lekari sve češće preporučuju boravak na ovoj planini, jer je naučno dokazano da klimatski uslovi pogoduju u lečenju mnogih bolesti, a najbolji rezultati se beleže u lečenju bolesti krvne slike.

ANKETA:

Da li ostavljate otpatke u prirodi za sobom?

 

Najpre besprekorno čist vazduh, a zatim i zdrava hrana koju proizvode meštani na Vlasini, kao i duge šetnje u prirodi daju fantastične rezultate. Ilustracije radi mesec dana boravka na Vlasini dovodi do toga da se proizvede milion krvnih zrnaca više, pa odatle s pravom možemo tvrditi da je Vlasina fabrika za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. I iako Vlasina važi za kraljicu vikend turizma, sezona ovde traje tokom čitave godine.

Vlasina, Vlasinsko jezero

Shutterstock/Stivog

Vlasina, Vlasinsko jezero, Foto: Shutterstock/Stivog

Netaknuta priroda sa više od 70 izvora zdrave pijaće vode, livade sa retkim lekovitim biljem predstavljaju pravu oazu zdravlja i lepote. Za ljubitelje netaknute prirode ovo je pravo mesto za odmor, opuštanje i rekreaciju.

Vlasinsko jezero i njegova okolina su Uredbom o zaštiti koju je donela Vlada Republike Srbije, proglašeni zaštićenim prirodnim dobrom prve kategorije i stavljeni pod zaštitu kao Predeo izuzetnih odlika (PIO) „Vlasina“. Očuvanje eko sistema je jedan od najvažnijih poslova zaposlenih u PIO Vlasina.

- Predeo je ekološki vrlo očuvan, raznovrsnih ekosistema i pejzaža u središnjem delu sa preovlađujućim pašnjačko-livadskim površinama koje su okićene buketima cvetnog šiblja, pojedinačnog drveća i fragmantima mešovitih bukovih šuma. U nižim delovima mestimično su zastupljeni rustični pejzaži razređenih seoskih ambijenata, a u višim planinskim delovima pretežno autohtoni ekosistemi bukovih i četinarskih šuma - objašnjava sklop prirodnih resursa Novica Stanković inženjer poljoprivrede, šef službe Predela izutenih odlika „Vlasina“.

Pročitajte još: