Tara, Zaovinsko jezero
RINA
Tara, Zaovinsko jezero

RINA

 Foto: RINA

Ova godina, nažalost, svima nam je poremetila planove, bar kad su u pitanju putovanja u inostranstvo. Sa druge strane, srećne su okolnosti što živimo u Srbiji, zemlji koja ima toliko neverovatnih i atraktivnih lokacija i predivnih mesta za odmor i rehabilitaciju.

Nedaleko od Bačke Topole i Subotice, nalazi se Pačirska banja, oaza mira i lepote, i jedinstveno kupalište sa specifičnom bojom termalne vode, kakvo nećete naći u celoj Evropi.

Topla voda dolazi iz dubine od 1.400 metara i slana je, a soli ima od 21 do 22 grama po litru. Termalna voda uliva se u jezero preko cevi koja je postavljena na sredini i meša se sa bunarskom kako bi se smanjila temperatura termalne vode koja ide i do 72 stepena, piše Objektiv.

Zahvaljujući tome, temperatura jezerske vode je do 35 stepeni. Sama boja potiče od joda, broma i litijuma koji se tamo nalaze u visokoj koncentraciji.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 

Rózsaszín tó Pacsér / Pink lake Pacir #mik #hungarianphotographer #serbia #pacir #hiddengem #beach #wonderful_places #pink #thermalbaths

A post shared by Glázer Tamás (@glazertamas_napvandor) on Sep 16, 2018 at 11:11am PDT

Na osnovu sastava vode, banja je dobila sertifikat lekovite. Topla, slana voda pomaže u očuvanju i održavanju zdravlja i doprinosi podizanju imunog sistema. Takođe, tvrdi se da voda ima izuzetna svojstva i u lečenju raznih kožnih bolesti, reumatizma i stanja posle povreda.

Voda ima miris joda i drugih minerala, ali se na to može navići za nekoliko minuta.

Jezero se prostire na 2.000 kvadratnih metara, a dno je prekriveno oblim kamenjem koje izuzetno prija stopalima pri hodu u vodi.

Pored jezera, u kompleksu su otvorena i dva bazena u zatvorenom prostoru koja su dostupna i zimi sa kapacitetom do 200 ljudi.

Ono što treba da znate je, ako želite da uživate u kupanju u roze jezeru, da je ono roze boje samo tokom letnjih meseci. Na kraju sezone jezero se isušuje i očisti, a šljunak ispere, da bude spreman za sledeću sezonu.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 

amazing lake? #serbia

A post shared by Ivana (@ivana_soskic) on Jul 20, 2020 at 2:58am PDT

Zato, kad već ne možemo da putujemo po svetu koliko bismo želeli, zašto da ne istražimo prirodne lepote naše zemlje? Ružičasto jezero, ne samo što je sjajajn izbor za odmor, već će fotografije izgledati kao iz bajke.

Komentari (1)

malena

24.07.2020 10:57

Svaka vam čast, za ovu banju i jezero zaista nikada nisam čula. Ali sada kad jesam, volela bih da vidim kako to izgleda uživo. Uzeću auto iz menadžer auta i već sledećeg vikenda otići tamo. Hvala!