Zaovinsko jezero
Shutterstock
Zaovinsko jezero

Shutterstock

Zaovinsko jezero, Foto: Shutterstock

Putovanje udvoje ne mora biti ni skupo ni daleko da biste uživali. Bitno je da je kraj vas voljena osoba, koja će vam ulepšati svaki trenutak, pa će i priroda i gradovi i zalasci sunca biti mnogo lepši ili pak nezaboravni.

Prelepu Taru okružuju dva velika veštačka jezera: Perućac i Zaovinsko jezero.

Ako ste više za potpuni mir, ukuse i mirise prirode, potražite smeštaj u nekom od lokalnih domaćinstava u selima oko Zaovinaskog jezera. Malo urbanije je oko Perućca gde se leti dosta posetilaca kupa i sunča na pontonu. U blizini možete iznajmiti bungalov ili pak splav- kućicu koja se lagano ljuljuška na vodi.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 

Објава коју дели perucac jezero (@perucacjezero) дана 29. Дец 2018. у 1:23 PST

Potpuno drugačiji doživljaj imaćete sa visine – kada se popnete na vidikovce Banjska stena i Bilješka stena, odakle puca veličanstven pogled na jezero, bistru i krivudavu Drinu i još dalje, na bosanske planine.

Banjska stena

Shutterstock

Banjska stena, Foto: Shutterstock

Ako poranite ujutru, možete se ukrcati na brod. Očekuju vas tri sata romantične plovidbe kroz očaravajući kanjon Drine sve do Višegrada. Imaćete dovoljno vremena i za obilazak čuvene kamene čuprije i Andrićgrada.

Andrićgrad

Shutterstock

Andrićgrad, Foto: Shutterstock

Prinčevi i princeze žive srećno u velelepnim dvorcima – ne samo u bajkama. Kod nas, Vojvodina skriva raskošna zdanja nekadašnjih bogataških i plemićkih porodica.

Stratimirovići su u Kulpinu krajem 18. veka izgradili dvorac sa elementima klasicizma i jonskim stubovima na ulazu.

Okružuje ga prostrano imanje sa lepo uređenim parkom, nekada jedinstvenim primerom hortikulture tog vremena. Kompleksu pripada i jedan manji dvorac, čiji je poslednji vlasnik bila čuvena vojvođanska porodica Dunđerski.

Danas je proglašen spomenikom kulture i u njemu je smešten Poljoprivredni muzej.

U blizini Bečeja nalazi se Fantast, još jedan dvorac Dunđerskih, tako nazvan po omiljenom konju njegovog vlasnika. U njemu možete odsesti, a poseduje i lep park s jezerom i ergelu čistokrvnih grla.

 

PROČITAJTE JOŠ: