Banja
Alo!/ Dejan Briza
Banja

Alo!/ Dejan Briza

Banja, Foto: Alo!/ Dejan Briza

U šumovitim predelima podno Vujna još davne 1890. godine pronađeni su izvori lekovite vode, jedinstvene u Evropi.

"Voda je blago radioktivna, izvire iz dubine zemlje i pored uobičajenih minerala poput kalijuma, natrijuma, hlora i drugih, sadrži i veoma retke hemijske elemente cezijuma, rubudijuma, titana, urana i radijuma", izjavila je za RINU dr Tatjana Botorović, fizijatar u specijalnoj bolnici Gornja Trepča.

Temperatura vode konstantno je 28 stepeni, a oporavak upravo u ovoj banji traže brojni domaći, ali i strani gosti.

"Najčešće nam stižu pacijenti koji imaju neurološka, reumatska i oboljenja perifernih krvnih sudova. Banjska voda olakšava im simptome i omogućava da žive kvalitetenije bez obzira na zdravstvene probleme koje imaju. Našu banju mogu koristiti i kardiovaskularni pacijenti, pod lekarskim nadzorom i kontrolom ovde kod nas", kaže dr Botorović.

Nema tog pacijenta koji se u banju Gornja Trepča nakon prvog dolaska nije ponovo vratio. Mir i tišina, svež vazduh i delotvorna voda ono su što privlači i iznova vraća goste, za koje je i "Gardijan" napisao da sa ovog mesta odlaze "sijajući". Verica Cekić ovde je stigla iz okoline Obrenovca, a za Gornju Trepču čula je od svoje prijateljice koja je tu doživela preporod.

"Sve je banje obišla u našoj, ali i u susednuim državama. A ovde joj je zaista bilo bolje, došla je sa dva štapa, a vratila se bez ijednog, pa je kasnije čak i orezivala voćke u dvorištu. Kad sam to videla, odlučila sam da i ja dođem ovde", kaže Verica.

U Atomskoj banji 30 odsto gostiju je iz inostranstva, a najviše iz Nemčake i Rusije. Irina Kolakova prevalila je dugačak put, jer je u Gornju Trepču stigla čak iz Moskve.

"Ovu banju su mi preporučili naši lekari i nisam se pokajala što sam došla. Voda je zaista delotvorna, osećam se mnogo bolje", priča Irina.

Iz godine u godinu banja Gornja Trepča obara rekorde, u 2019. godini ostvareno je 135.000 noćenja, što je oko 80 odsto od ukupnog broja noćenja na teritoriji grada Čačka. U prvom mesecu 2020. godine već je upisano 2.500 noćenja, što je za pet stotina više u odnosu na prethodnu godinu.

"Očekujemo još jednu uspešnu godinu. Nakon što je izašao članak u ''Gardijanu'' telefoni ne prestaju da zvone. Ovde je boravilo nekoliko grupa engleskih turista i sigurno su oni preneli svoje impresije novinarima. Za nas je to iuzetna čast. Očekujemo još više postilaca iz Engleske, Nemačke, Rusije i Ujedinjenih Arapskih Emirata", rekao je Nenad Mladenović, direktor marketinga i prodaje u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju Gornja Trepča.

Prošle godine kroz Atomsku banju prošlo je više od 12 hiljada gostiju, a ove godine se očekuje još više jer - dobar glas, daleko se čuje.

Komentari (1)

firga

27.01.2020 19:53

reklama za trepcu je super. al koliko pomaze znaju oni koji su u njoj bili. da moze i moja pokojna zena bi je hvalila.