putovanje, putnik, bekpeker
Shutterstock
putovanje, putnik, bekpeker

Shutterstock

putovanje, putnik, bekpeker, Foto: Shutterstock

Pandemija koronavirusa i dalje uzima danak svim vrstama poslovnih sektora, a turizam je jedan od njih. Međutim, zahvaljujući vakcinaciji ona blista za bolja vremena, a sa sve većim brojem ljudi koji su vakcinisani, neke države već traže pravi trenutak za otvaranje svojih granica. Portal CNN Edition objavio je spisak od 7 zemalja koje žele da što pre da  otvore granice ili popuste mere za potpuno vakcinisane turiste.

Kipar

Kipar

Shutterstock

Kipar, Foto: Shutterstock

Već u decembru, Kipar je bio jedna od prvih zemalja koja je objavila da će vakcinisani turisti moći da dođu bez karantina. Posetioci koji dokažu da su primili obe doze vakcine neće morati da imaju negativan PCR test sa sobom. Međutim, uslov verovatno dolazi iz zemlje koja je na sigurnoj listi Kipra.

Oslobađanje mera po dolasku na Kipar trebalo bi da stupi na snagu 1. marta, ali vlasti još uvek nisu potvrdile odluku. Trenutno, prilikom ulaska u zemlju, morate se dokazati negativnim PCR testom, ne starijim od 72 sata, ili proći test direktno na aerodromu. Tada vas očekuje dvonedeljni karantin u odabranom od države smeštaj.

Estonija

estonija

Shutterstock

estonija, Foto: Shutterstock

Estonija je otišla još dalje u otvaranju granica. Ukinula je obavezni karantin ne samo za vakcinisane, već i za one koji su prevazišli covid-19 u poslednjih 6 meseci. Međutim, moraju se dokazati lekarskim uverenjem i takođe negativnim PCR testom. Pored toga, Estonija će prihvatiti putnike koji su primili bilo koju od 9 vakcina koje se koriste u svetu, a ne samo Trio Moderna, Pfizer i AstraZeneca, koje je do sada odobrila EU.

Trenutno u Estoniji dolazeći putnici podležu obaveznoj desetodnevnom karantinu i zahtevu da podnesu negativni PCR test, ne stariji od 72 sata. Međutim, manje rizične zemlje , poput Bugarske, Islanda i Norveške , imaju izuzetak .

Gruzija

džordžija

shutterstock

džordžija, Foto: shutterstock

Gruzija je takođe odlučila da otvori granice za vakcinisane turiste. Putnici koji su primili dve doze vakcine protiv covid-19 mogu ući u zemlju bez negativnog PCR testa.

Nevakcinisani turisti moraće da dokažu negativnim PCR testom, ne starijim od 72 sata, a pored toga moraju da prođu još jedan test o svom trošku 3 dana nakon dolaska u zemlju. Putnici koji su putovali Velikom Britanijom 14 dana pre dolaska u Džordžiju moraju da prođu 12-dnevni karantin.

Island

Island

Youtube/Printscreen

Island, Foto: Youtube/Printscreen

Island planira da otvori svoje granice 1. maja. Pravilo će obuhvatiti potpuno vakcinisane turiste iz zemalja EU, Lihtenštajna, Norveške i Švajcarske , koji neće morati da prođu karantin ili da se dokažu testom. Međutim, do sada bi to trebalo biti važeće samo za  putnike koji su primili dve doze jedne od 3 vakcine koje je odobrila EU.

Nevakcinisani turisti moraju položiti test po dolasku, a zatim provesti 5 do 6 dana u karantinu pre sledećeg testa. Izuzeci će biti odobreni samo osobama sa ozbiljnim zdravstvenim razlozima.

Poljska

poljska

Shutterstock

poljska, Foto: Shutterstock

Poljska je otvorila svoje granice za potpuno vakcinisane putnike 28. decembra. Turisti iz EU sa potvrdom o vakcinaciji neće morati da prođu obaveznu desetodnevn karantin. Međutim, putnici sa negativnim testom na koronavirus takođe će imati izuzetak, a rezultat ne sme biti stariji od 48 sati pre prelaska granice.

Rumunija

Bran dvorac Drakulin zamak Drakula Rumunija Transilvanija

Shutterstock

Bran dvorac Drakulin zamak Drakula Rumunija Transilvanija, Foto: Shutterstock

Mere za vakcinisane putnike Rumunija je objavila 18. januara. Ovo eliminiše obavezu karantina. Međutim, oni moraju dokazati da su primili dve doze vakcine, a druga se mora biti najmanje 10 dana pre nego što su stigle u zemlju.

Trenutno je, međutim, tačno da su putnici iz tzv „žuta lista“ visokog epidemiološkog rizika mora biti podvrgnuta 14-dnevnom karantinu. Oni koji imaju negativan rezultat PCR testa, ne stariji od 72 sata pre dolaska, imaju obaveznu 10-dnevnu izolaciju.

Sejšeli

Anse Victorin, Sejšeli

Profimedia.rs

Anse Victorin, Sejšeli, Foto: Profimedia.rs

Sejšeli su takođe odobrili ulazak potpuno vakcinisanih putnika već u januaru. Dakle, oni ne moraju da prođu 10-dnevnu karantinu, ali ipak moraju da se dokažu negativnim PCR testom, ne starijim od 72 sata.

Putnici sa liste Sejšela kategorija 1 i 2, kao i oni koji dolaze privatnim avionom, moraju biti identifikovani negativnim PCR testom i imati 10-dnevnu izolaciju. Predsednik Vavel Ramkalavan nada se da će 70 posto stanovništva ostrva biti vakcinisano do sredine marta. Tada bi negativni PCR test mogao biti dovoljan za posetioce.

Naša preporuka