Vodopad Veliki Buk
Printscreen Youtube
Vodopad Veliki Buk

Printscreen Youtube

Vodopad Veliki Buk, Foto: Printscreen Youtube

Sami po sebi, vodopadi izazivaju divljenje i radoznalost. Voda koja traži svoj put, igra se sa zemljom i kamenom, i izbija i na najnepristupačnijim mestima, oduvek je mamila, kako lokalno stanovništvo, tako i istraživače, ali i turiste.

Vodopadi u Srbiji najčešće su skriveni negde u netaknutoj prirodi, a najlepši su u proleće kada se topi sneg, pa se niz njih sliju velike količine vode.

1. Jelovarnik

Na Kopaoniku u oblasti Jelovarnik, na nadmorskoj visini od oko 1.116 metara nalazi se istoimeni vodopad visine 71 metar. Smešten u gustoj šumi bukve, smrče i planinskog javora, od strane geologa otkriven je tek 1998. godine, premda je lokalno stanovništvo za njega znalo i mnogo ranije. Proglašen je za prirodni rezervat, zajedno sa okolnom florom i faunom.’

2.Pilj

Na Staroj planini, inače vlasnici najvećeg broja vodopada, na oko četiri kilometra južno od sela Topli Do, smešten u nepristupačnoj šumi ispod vrha Pilj, krije se i istoimeni vodopad. Nalazi se na nadmorskoj visini od oko 1.450 metara, a čine ga dve kaskade, Gornji i Donji Pilj. Vodopad Pilj na dnu formira veliki vrtlog.

3.Čungulj

Takođe na Staroj planini, teško dostupan i okružen gustom šumom, na nadmorskoj visini od oko 1.400 metara na Toplodolskoj reci, nalazi se vodopad Čungulj ili Čunguljski skok.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 

Cunguljski vodopad Lepote ? #staraplanina #cungulj #cunguljskivodopad #toplido

Објава коју дели Jovana Zajic (@_fcs_) дана 24. Мај 2020. у 3:06 PDT

4. Bigar

Odseci vodopada Bigar nastali su taloženjem istoimenog lakog rupičastog kamena (bigar), a preko nekoliko odseka, odnosno stepenica, prelivaju se slapovi vode. Ovaj vodopad, takođe je neobičan jer se uzvodno od njega nalazi još jedna prirodna atrakcija koju čine više manjih vodopada u koritu reke i tri jezerceta sa bistrom vodom.

Nalazi se na Staroj planini, na oko 450 metara nadmorske visine.

5.Lisine

Zbog svoje izuzetne lepote vodopad Lisine proglašen je rezervatom prirode od izuzetnog značaja i stavljen je pod zaštitu države. Nalazi u blizini Resavske pećine i Despotovca, a za razliku od većine, dosta je pristupačan, pa je iz godine u godinu sve popularniji među turistima.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 

Објава коју дели Zoran St. (@zoranstbgd) дана 6. Јул 2020. у 2:56 PDT

 

PROČITAJTE JOŠ:

 

Komentari (2)

Jelena

14.07.2020 21:26

Svaka vam čast, ni za jedan od njih nisam čula. Najviše mi se sviđa ovaj poslednji, Lisine. A s obzirom da je blizu Resavske pećine, ima toga još što bi se moglo videti. Odem za vikend u unirent, uzmem auto, i zaputim se tamo, da vidim i Lisine i ponovo Resavsku pećinu, nisam bila u tom kraju još od neke davne ekskurzije. Divno! Hvala :)

Miodrag iz Peći

15.07.2020 00:18

U mojoj Metohiji na tridesetak kilometara razdaljine se nalaze slapovi na reci Miruši po meni sam kanjon i slapovi lepši od Plitvica i vodopad na glavi (izvoru) Belog Drima kod Radavca. Istovremeno lepota vodopada nije narušena ni izgradnjom MHE u vreme kraljevine Jugoslavije. G