kalemegdan, srbija, beograd
shutterstock
kalemegdan, srbija, beograd

shutterstock

kalemegdan, srbija, beograd, Foto: shutterstock

Srbija je zemlja puna prirodnih lepota, čuda prirode, jezera koja vam oduzimaju dah, uzbudljivih planina, srednjovekovnih manastira neprocenjive kulturne vrednosti, sjajnih parkova i jedinstvenih klisura... Pred vama je 10 naših favorita.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Lezeci_Fotograf (@lezeci_fotograf)

Jedno od najboljih mesta za relaksaciju, piknik i zdrav vazduh za Beograđane. Najstariji park u Beogradu lociran je na Topčiderskom brdu, u čije se zelenilo utapa i Topčiderska reka. U ovom bajkovitom pejzažu srpski knez Miloš Obrenović sagradio je sebi rezidenciju (Milošev konak), koji je kasnije postao Dvor Kneževine Srbije, a danas deo Istorijskog muzeja Srbije.

Topčider je ostao omiljeno izletište Beograđana zbog svoje predivne prirode, istorijskog značenja i restorana nacionalne kuhinje.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Meet the Serbs (@meet.the.serbs)

Na preko 63.000 hektara biljnog i životinjskog bogatstva neprocenjive vrednosti i lepote, prostire se Nacionalni park Đerdap, poznat i kao Gvozdena kapija Dunava. Na desnoj obali ove reke, od Golubačke tvrđave do antičkog utvrđenja Diana, kriju se klisure, kanjoni, rečne kotline i preko 1000 pećina nesvakidašnje lepote. Među njima i Đerdapska klisura, najveća i najlepša klisura u Evropi.

Ukoliko ste imali priliku da posetite resavski kraj, ljubazni domaćini iz Despotovca i okolnih mesta su vas verovatno poveli u obilazak vodapada Buk, Resavske pećine i manastira Manasije. I sigurni smo da ste uživali. Ipak, mnogi pri razgledanju ovog područja zaobilaze skriveni dragulj i jednu od najneobičnijih prirodnih pojava na Kučaju – vodopad Prskalo.

Zato kada sledeći put budete uživali u resavskim čarolijama, ne zaboravite da u vaš plan putovanja uvrstite i ovaj fenomen prirode. Čarolija vode i krečnjaka, mir, spokoj i bujno zelenilo prirode vas čekaju!

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Živeti sa prirodom (@zivetisaprirodom)

 Spoj nestvarnih meandara koje je priroda isklesala na najčudotvorniji način i najlepših boja kristalno čiste vode jezera Uvac, brzo će vas uvesti u čaroliju koju ovaj specijalni rezervat nesebično nudi. Zaboravite na probleme, oslušnite zvuke prirode i prepustite se čarima netaknutog prirodnog bogatstva…

Prelepom kanjonu reke posebnu draž daju uklješteni meandri Uvca. To su prirodne vijuge koje reka pravi godinama probijajući krečnjačke stene. Meandri reke Uvac nalikuju lavirintu i na nekim mestima prave skretanja pod uglom od 270 stepeni, koji deluju potpuno nestvarno.

 Zahvaljujući čudesnom toku neukrotive Zapadne Morave, gustom zelenilu koje krasi planine Ovčar i Kablar, lekovitim izvorima, ali i manastirima razbacinim po obroncima netaknute prirode, Ovčarsko-Kablarska klisura jedan je od najlepših predela Srbije, čija raskošna priroda pleni, a duhovnost smiruje.

Ipak, da biste osetili adrenalin koji struji venama, svež vazduh koji daje snagu i uzbuđenje koje pogled na jednu od najslikovitijih klisura pruža, morate posetiti ovaj kraj Srbije. Još jedan razlog za to su i srednjovekovni manastiri koji se kriju na obroncima strmih planinskih masiva.

U istočnoj Srbiji, u podnožju planine Beljanice, nalaze se dragulji prirode kakvi se na prvu pomisao mogu naći samo u bajkama. Iako je i sam homoljski kraj poznat kao velika ekološka oaza, Krupajsko vrelo se i dalje smatra jedinstvenom pojavom.

Spomenik prirode "Krupajsko vrelo" proglašen je za zaštićeno prirodno dobro od izuzetnog značaja i predstavlja jedan od najjačih kraških izvora u Srbiji i po morfologiji svog izvorišta, hidrološkim funkcijama i pratećim prirodnim obeležjima pripada grupi najreprezentativnijih gravitacionih vrela.

Vekovima linija sudara Istoka i Zapada, neobično zelena, bistra, krivudava i snažna reka Drina danas na svojim talasima nosi najveselije karavane regata kroz uzbudljivu prirodu, zbog čega je postala omiljena destinacija avanturista.

Uvek uzbudljiva Drina rađa se spajanjem hladnih i brzih planinskih reka Tare i Pive kod Šćepan Polja, u Crnoj Gori. Odatle je svom snagom probila sebi put ka Bosni i Hercegovini, a kasabama koje su nicale na njenim obalama dala posebnu istorijsku vrednost.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Balkan Holidays (@balkan_holidays)

Među zelenim brdima živopisne resavske klisure, opasan veličanstvenim odbrambenim kulama srednjovekovne tvrđave, nalazi se manastir čije utvrđenje spada u vrhunska ostvarenja srpske arhitekture, a freske u red najvećih dometa srpskog slikarstva srednjeg veka – Manasija.

Za više od 600 godina postojanja manastir je rušen i pustošen mnogo puta. Obimnija restauracija urađena je 1956. godine, a obnova traje i danas. Manasija je u vlasništvu Republike Srbije i proglašena je Spomenikom kulture od izuzetnog značaja.

Kanjon Lazareve reke, poznatiji kao Lazarev kanjon, najimpozantniji je kanjon u Istočnoj Srbiji. Svojim zadivljujućim, moćnim izgledom on osvaja svakog ko kroči u njega. Samo ga pogledajte! Kako bi iko uspeo da ne bude očaran pred ovakvim prizorom?

Zbog svoje jedinstvene i neosporne lepote, bogate flore i faune i speleoloških dragulja, ceo Lazarev kanjon nalazi se pod zaštitom države.

Kulturni centar Vojvodine i jedan od najlepših gradova u Srbiji, Subotica je u 16. veku bila i prestonica jednog gotovo bajkovitog carstva.

Ovo je dom za oko 150.000 stanovnika, a sva ta raznolikost Suboticu je pretvorila u pravi muzej kultura i veroispovesti – ovde se nalazi jedna od tri aktivne sinagoge u Srbiji, protestantska crkva, mnogobrojni rimokatolički i pravoslavni verski objekti, kao i novoizgrađena džamija.