Magazin "Nacionalna geografija" iz 1908. godine
Magazin "Nacionalna geografija"
Magazin

Magazin "Nacionalna geografija"

Magazin "Nacionalna geografija" iz 1908. godine, Foto: Magazin

 

Obe zemlje (Srbija i Crna Gora) su naseljene Srbima. U periodu od 12. do 14. vijeka kraljevstvo Srba je zauzimalo i Bosnu, Albaniju, Makedoniju, Tesaliju, deo Bugarske i sva grčka ostrva osim Atike i Peloponeza. Kad su Turci osvojili zemlju, grupa Srba se povukla u planine sada poznate kao Crna Gora, pisao je časopis ,,Nacionalna geografija“ u novembru 1908. godine u svojoj prvoj reportaži o srpskom narodu Srbije i Crne Gore.

Američki magazin istakao je da su se Srbi nastanjeni na planinskim vrhovima Crne Gore uspešno branili od stalnih napada otomanskih sultana.


​Srbija je, kako je pojasnio magazin svojim američkim čitaocima pre više od jednog veka, približno veličine Vermonta i Nju Hempšira zajedno, dok je Crna Gora veličine tri Roud Ajlenda.
Srpska teritorija Crna Gora, kako se ističe u tekstu, može da se ponosi time što nikad nije bila osvojena od Turaka.​​

Magazin

Magazin "Nacionalna geografija"

Magazin "Nacionalna geografija" iz 1908. godine, Foto: Magazin

 

– Srbija je prikladno nazvana, tačnije prekrštena u ,,raj za siromahe“, iako tokom našeg puta sa kraja na kraj te zemlje nismo sreli ni jednog jedinog prosjaka, dok je poljoprivrednih radnika bilo skoro isto kao i malih farmera u Engleskoj, pisalo je u reportaži.

Američki magazin pisao je da su srpske teritorije nesumnjivo najljepše, najslikovitije i najplodnije na Balkanu i dodao da se sa pravom nazivaju ,,baštom Balkana“.

Ali Srbi imaju lepši naziv za njihovu rodnu zemlju – ,,bašta Balkana“, koja je, nesumnjivo, najslikovitija i najplodnija od svih balkanskih zemalja. Dalje, kako sa ravnih, močvarnih obala Dunava zalazite u unutrašnjost zemlje, obradive površine postaju bogatije, a krajolik sve ljepši, poručio je autor.

,,National geographic“ nazvao je Srbiju poljoprivrednim El Doradom, naglašavajući da seljaci mogu živeti i uspešno proizvoditi koristeći se staromodnim metodama, a zatim postavio pitanje šta bi li se onda sve moglo postići modernijom mašinerijom i većim kapitalom.

– Svake sezone ima dva prinosa sena, pšenice i ječma, dok kukuruz, ovas, konoplje i duvan rastu kao korov! Samo uzgajanjem svinja mogu da se zarade milioni, dok bi uzgajanje konja i stoke na veliko bilo isto toliko unosno, poručeno je američkim čitaocima. ​

O srpskom narodu Crne Gore napisano je kako su oni među najvećim i najlepšim ljudima u Evropi, da su Crnogorci srpsko ratničko pleme – ratnici koji su uvijek spremni da se podignu na oružje protiv neprijatelja.

– Ratnički su narod, uvijek spremni da se podignu na oružje protiv stranog osvajača i neprijatelja, i isto tako spremni su da brane svoje domove, što smatraju svojim pravom. Oni, stoga, imaju reputaciju da su uzbudljivi, svađalice i nasilni, ali svaki čovjek, čak i onaj najsiromašniji, ima ponos i držanje džentlmena, poručuje se u tekstu.