Vojska BiH
Youtube/Printscreen
Vojska BiH

Youtube/Printscreen

Vojska BiH, Foto: Youtube/Printscreen

Reč je o Ugovoru o načelima kojima se uređuje delovanje zemalja u istraživanju i korišćenju svemira kojim se BiH obavezuje, između ostalog, da neće u svemiru koristiti nuklearno naoružanje.

U ugovoru stoji da svemir, uključujući Mesec i druga nebeska tela, nije predmet nacionalnog prisvajanja na osnovu zahteva za suverenitetom, putem korišćenja ili okupacije, ili bilo kojim drugim sredstvima.

- Pravila korišćenja svemirskih resursa mogla bi pričekati, bar dok se ne urede ovozemaljska - izjavio je za Radio Slobodna Evropa Mirko Šarović, poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) u Parlamentu BiH.

Sletanje na Mesec

Twitter

Sletanje na Mesec, Foto: Twitter

- Nećemo da kažemo da je ono nebitno i nevažno, ali u ovoj našoj zbilji, stvarnoj životnoj i političkoj, treba dati šansu onim našm životnim pitanjima boljeg života, ekonomije i razvoja kao dominantne teme. Sve ostalo je margina i smatram da možda nije vreme za pitanje te vrste, ne samo ovog nego i drugih - naveo je Šarović.

Većina poslanika koje je RSE anketirao u holu zgrade Parlamentarne skupštine BiH, međutim, nije ni znala šta se nalazi u materijalu kojim se BiH obavezuje da neće okupirati Mesec i druga nebeska tela.