aeroflot, rusija, avion, avioni
Shutterstock
aeroflot, rusija, avion, avioni

Shutterstock

aeroflot, rusija, avion, avioni, Foto: Shutterstock

Ruska avio-kompanija Aeroflot najavila je da će odrediti posebna mesta u svojim avionima za putnike koji odbiju da nose maske

„Za nas je veoma važno da osiguramo bezbednost svih putnika“, rekla je u izjavi Julija Spivakova, portparol aviokompanije.

Aeroflot, najveći ruski avio-prevoznik, ima politiku da putnici moraju da nose maske dok se ukrcavaju i dok su u avionu, osim ako ne jedu, piju ili menjaju maske.

Međutim, čini se da se neki putnici ne pridržavaju ovih smernica. A pošto avion ne može jednostavno da se zaustavi u vazduhu i izbaci putnika koji ne poštuju pravila, Aeroflot je odredio određena mesta na svakom letu za putnike koji ne mogu ili neće slediti politiku maskiranja.

„Ovo ne isključuje primenu drugih mera odgovornosti za kršenje pravila i za upotrebu lične zaštitne opreme na ukrcavanju“, dodala je Spivakova.

Politike nošenja maski na avionima razlikuju se širom sveta i pojedinačni prevoznici često donose svoja pravila. Veliki deo tereta na sprovođenju ovih mera prebacuje se na stjuardese.

Rusija nije jedina država u kojoj su propisi o maskama na avionima postali pitanje.
U Sjedinjenim Državama dogodilo se nekoliko incidenata visokog profila na letovima na kojima su putnici odbili da nose maske. U julu 2020. godine let Sautvest ( Southvest) Airlines-a vratio se na kapiju na međunarodnom aerodromu u Denveru kada je došlo do prepucavanja između nekoliko putnika, od kojih je jedan tvrdio da je njihovo „ustavno pravo“ da ne nosi masku.

Aeroflot nije najavio da li će primeniti dugoročne zabrane ili druge kazne za putnike koji odbiju da drže maske tokom leta. Ali njihova izolacija u određeni deo aviona može donekle smanjiti verovatnoću da putnik bez maske može preneti koronavirus nekom od svojih sapunika.

Bonus video

Naša preporuka