Kristofer Najt
Printscreen/Youtube
Kristofer Najt, Foto: Printscreen/Youtube

Alat koji je koristio za rad nije vratio, unovčio je ček od plate i otišao iz grada. Od tada ga punih 27 godina niko nije video.

Jednog dana, odvezao se u šumu bez drugog cilja, osim da pobegne od ljudi. Kristofer Najt nije lik avanturističkog romana. To je Robinzon modernog doba koji je završio iza rešetaka.

Kristofer Najt lopov iz šume. Sa dvadeset godine napustio je posao ponevši samo alat i ček od plate. Nikome nije rekao da odlazi, a ni sam nije znao kuda je krenuo.

„Nisam imao kome da kažem, nisam imao prijatelje, niti sam se družio sa kolegama“.

Danima se besciljno vozio od istoka Amerike put severa, odsedajući u jeftinim motelima.

Stigao je do zavičajnog Mejna, gde je prošao pored rodne kuće. Vozio je dok je u rezervoaru bilo goriva, sve dalje i dalje od civilizacije.

Najzad je bacio ključeve automobila i sa rancem i šatorom krenuo u šumu.

„Ne mogu da objasnim svoje postupke. Nisam imao planova kada sam otišao, nisam ništa mislio. Jednostavno sam to uradio.“

Njegov cilj bio je da nestane iz društva za koje nije mnogo mario. Ulogorio bi se na jenom mestu, na nedelju-dve, a zatim nastavio dalje, ne znajući gde je i nije ga bilo briga.

Jedini problem bila je hrana, ali nakon deset dana gladi prevazišao je moralne dileme i počeo da krade povrće iz bašti pored kojih je prolazio.

Nejt je odlučio da krade da bi preživeo, najpre je tipovao kuće, a zatim pravio strategiju. Menjao je metode, jer nije želeo da razvije model ponašanja po kome bi ga lako uhvatili.

Svaki put je mesto krađe ostavljao tako besprekorno da je u policiji stekao određeni ugled. Izgledao je kao da se razmeće i igra neku čudnu igru, vešto provaljujući u domove, a vrlo malo krade.

Svaka krađa držala ga je sitog dve nedelje, a onda bi morao u novu nabavku. I tako 27 godina dok jednog dana nije uhapšen tokom krađe iz letnjeg kampa pored jezera.

Njegov publicitet porastao je toliko da ga je 500 novinara u zatvoru molilo za intervju. Filmska ekipa želela je a snimi dokumentarac, a jedna žena mu je čak predložila i brak.