Zaljubljeni par
Twitter/Printscreen
Zaljubljeni par, Foto: Twitter/Printscreen

Pošto granične vlasti njihove zemlje sprečavaju bilo koga od njih da putuje do kuće drugog, oni planiraju da se sretnu na drugom kontinentu, u državi čiji jezik ne govore i sa kojom nemaju nikakve veze, a gde je novi koronavirus mnogo veća briga.

Pročitajte još:

- Čini mi se da ludim zbog njega što hoće da ode sa ostrva na Karibima gde nema korone. Napuštam svoje drugo ostrvo u Istočnoj Kanadi, gde takođe nema kovida, odlazimo, napuštajući svoja sigurna utočišta, a idemo u Evropu ne znam na koliko dugo - rekla je Karli Flit za "CTV News" u telefonskom pozivu u ponedeljak iz Grand Manana.

Nijedan od 165 slučajeva zaraženih od kovida-19 u Novom Brunsviku nije pronađen na Grand Mananu, ostrvu u zalivu Fandi. Svi pacijenti iz Grenade su se oporavili. Ali ograničenja za putovanja u obe zemlje znače da ni Flit, niti njen vanbračni partner Šon Boden ne mogu da posete jedno drugo.

Poslednji put su bili zajedno krajem februara, nedeljama pre nego što je pandemija poremetila svetska putovanja i Grenada je zatvorila svoje granice. Kao i mnoge karipske ostrvske zemlje, ona je odgodila svoje planove za ponovno otvaranje nakon što su Antigva i Barbuda objavile na desetine slučajeva zaraženih u roku od nekoliko nedelja nakon puštanja turista nazad. To znači da Flit, kanadska državljanka, ne može ući u zemlju.

Manje je jasno šta bi se dogodilo kada bi Boden pokušao da ode u Kanadu. Oni koji žele da se ponovo vide sa kanadskim supružnicima ili vanbračnim partnerima zvanično im je dozvoljeno da uđu u zemlju za otprilike mesec dana, ali mnogi parovi su prijavili poteškoće pri navođenju nekadanskog partnera, čak i kada imaju jasne dokaze poput očitog dokaza da su u vezi.

Foto: Tanjug/AP

Kanadska agencija granične službe saopštila je da ne postoje postavljeni kriterijumi za nekanadskog partnera koji bi želeo da pređe preko granice. Umesto toga, pojedini graničari imaju pravo da odlučuju ko će ući "na osnovu informacija koje su im dostupne u trenutku obrade".

Iako Boden ima zakup, što pokazuje da su on i Flit zajedno duže od jedne godine - ispunjavajući potrebnu dužinu zajedničkog suživota koje propisuje vlada da bi se odnos mogao računati kao uobičajen - njihova situacija je iskomplikovana time što su u tom periodu proveli neko vreme odvojeno, svako u svojoj zemlji.

Kanada, Trinidad i Tobago, Srbija, Foto: Google Maps/Printscreen

Zbog toga je Flit zabrinuta jer njen partner mora da ulazi u Kanadu što je isto kao "igranje ruskog ruleta", kako je rekla, jer je graničar mogao da odluči da nisu dovoljno dugo zajedno i da on nema pravo da uđe u Kanadu.

- Čuli smo toliko strašnih priča o bračnim parovima i sve vrste različitih situacija u kojima su ljudi to pokušavali. Neki se probiju, neki ne - rekao je Boden za "CTV News" u ponedeljak u telefonskom pozivu iz Grenade.

Pitanja o granici

Ako je Bodenu uskraćen ulazak u Kanadu, uopšte nije jasno kuda bi mogao da ide dalje, jer ima državljanstvo Trinidada i Tobaga, a ne Grenade - i nijedna od ovih zemalja nije ponovo otvorila svoje granice.

- Ako se budem okrenuo na granici, možda se neću moći vratiti u Grenadu i definitivno se neću vratiti u Trinidad - rekao je.

S obzirom na nemogućnost putovanja između dve zajednice zbog koronavirusa, Flit i Boden rezervisali su avionske karte u daleku zemlju koja dnevno izveštava o stotinama novih slučajeva COVID-19.

U petak će imati dugo očekivan susret u Parizu. Oni neće ostati tamo, jer Trinidad i Tobago nisu jedna od 14 zemalja čijim građanima je dozvoljeno da uđu u Evropsku uniju. Umesto toga, oni će leteti ka Istanbulu.

Foto: Tanjug/AP

Rezervisali su i karte kako bi ih prevezli iz Turske u Beograd u Srbiju, ali nedavni skok obolelih od kovida-19 tamo je doneo neka ograničenja. Flit se boji da bi se situacija mogla pogoršati do dolaska na njen let.

- Ne znam, videćemo do petka, da li ćemo uspeti da uđemo u zemlju - rekla je ona.

Boden i Flit su jedva polukanadski par razdvojen merama na granicama. Mnogo njih je u vezi s drugima putem interneta, a Flit kaže da je svesna nekih situacija koje smatra gorim od njihove, uključujući roditelje koji su odvojeni od novorođene dece koju tek treba da upoznaju i žene koje prolaze kroz visokorizične trudnoće bez svojih partnera.

Foto: Nenad Vujanović

Ona kaže da je u početku razumela zašto postoje pravila da se zaštiti javno zdravlje i može se živeti sa tim, ali poslednja vest da vlada garantuje pristup profesionalnim bejzbol igračima i hokejašima dovodi je do toga da se pita zašto je sportistima dozvoljeno, a parovima nije.

- Ne mogu ostati u zemlji koja će dati prednost sportu nad porodicom - rekla je.

- Sigurno se ne zalažemo za otvorene granice. Razumemo da bezbednost kanadskih državljana mora biti na prvom mestu i najvažnija. Mi bismo samo želeli da se naprave izuzeci da bi se parovi i porodice mogli ponovno sastati zajedno.

"Učiniću sve"

Bilo da završe u Srbiji, Turskoj ili Hrvatskoj - vrlo malo zemalja za koje kažu da ispunjavaju njihove kriterijume da prihvate Kanađane i građane Trinidada, ne tražeći od njih karantin i izolaciju.

- Samo smo pomislili: "Ako ćemo biti zajedno, moramo da učinimo nešto dramatično", pa smo počeli da gledamo zemlje koje puštaju strane državljane u zemlju - rekao je Flit.

korona, Foto: EPA

- Mi smo se nekako pomirili sa činjenicom da ne znamo tačno gde idemo.

To im nije prvi izbor. Kažu da, otkad je postalo jasno da neće moći da zajedno provedu leto u Nju Brunsviku, oni prave novi plan, samo da bi se prilagodili.

S obzirom da će se novi slučajevi kovida -19 na Balkanu opet povećavati, oni očekuju da u petak možda neće proći baš onako kako oni očekuju - ali oni i dalje očekuju da će se ponovo sresti u Parizu.

- Učiniću sve da budem sa njom. Nije me briga gde je.