Ruke krema za ruke
Shutterstock

 

Ruke krema za ruke

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Sada je veoma važno da posebno brinemo i o nezi kože ruku, kako ne bismo napravili direktan put za ulazak bakterija i virusa u organizam.

Međutim, na taj način, ukoliko uporedo ne vodimo računa o nezi kože, možemo stvoriti još jedan kanal za brži ulazak bakterija i virusa u organizam.

Dermatolog dr Sara Hogan iz američkog Medicinskog centra UCLA, dala je nekoliko veoma praktičnih saveta kako da peremo i negujemo ruke i lečimo posledice prekomernog pranja ruku, kao što su bol, crvenilo, perutanje i svrab.

Na koji način pranje ruku oštećuje našu kožu?
Na površini kože nalaze se ulja i voskovi koji je štite od spoljnih negativnih uticaja i održavaju njenu prirodnu vlažnost.

Sapunica koja nastaje prilikom pranja ruku sapunom, ruši ovu prirodnu barijeru, te ukoliko ne nanesemo odgovarajuću kremu, koža postaje veoma suva, svrbi i peruta se. U težim slučajevima dolazi i do pucanja i stvaranja pukotina na koži.

Ljudi skoji su skloni ekcemima, mogu da se suoče sa težim oblicima simptoma.

Kako bi trebalo da peremo ruke kako bi izbegli problem?
Izaberite blag sapun, bez mirisa, kako biste otklonili prljavštinu. Takođe, izbegavajte gustu penu jer ona uklanja korisna ulja sa kože.
Perite ruke toplom, ali ne vrućom vodom, najmanje 20 sekundi, zatim dobro isperite i utapkajte višak vode peškirom. Na suve ruke odmah nanesite hidratantnu kremu, koja bi uvek trebalo da vam je pri ruci.

Svrab, nega, koža, psorijaza, bolest

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Šta bi trebalo izbegavati ukoliko dođe do oštećenja kože?

Svi proizvodi koji sadrže mirise mogu da iritiraju osetljivu, ispucalu kožu. Kreme i masti su bolji od losiona, a vazelin i dalje najefikasnije vlaži kožu.

Sredstvo za čišćenje ruku sa hidratantnom bazom čuva kožu ruku, ali nije efikasno u borbi protiv virusa!

Pored nanošenja kreme, šta bi još trebalo preduzeti u zaštiti kože?
Noću, pre odlaska u krevet, trebalo bi naneti hidratantnu kremu i zatim navući pamučne rukavice kako bi omogućili veću apsorpciju. Takođe, korisne su i maske za hidriranje kože koje se drže po 20 minuta, a zatim isperu.

 

Komentari (1)

mara

30.03.2020 14:04

Ja koristim sano-nano sapun sa cesticama srebra,koji temeljno dezinfikuje i neguje ruke,a na kozi ostavlja zastitni sloj!