crkva, slava, vera
Tanjug
crkva, slava, vera

Tanjug

crkva, Foto: Tanjug

Krst se nalazi u drevnim civilizacijama, Kine, Egiota, i Srednje Amerike

Hrišćanska vera ima mnogo simbola, a jedan od najvažnijih je krst.

U zapadnoj kulturi krst je postao gotovo neodvojiv od hrišćanstva, a u stvari je jedan od najstarijih i najobuhvatnijih simbola. Urezivan u kamen ili drvo ili izrađivan od metala ili kosti, bogato ukrašen ili jednostavno crtan, krst se pojavljuje širom sveta.

Za ljude koji nisu dolazili na svadbu imala sramotan zahtev! Naredbu bez blama objavila na društvenim mrežama!

AUTOR: Alo.rs/I.L. DATUM I VREME: 08.09.2019. 16:03 Poklon na svadbi glavna tema rasprava! Svadba, Venčanje, Mladenci, Foto: Shutterstock Doživljaji sa svadbi se uvek rado prepičavaju, a izgleda da svaka svadba ima neku svoju priču, koja šokira javnost. Jedna od njih našla se na udari kritika jer, naime zahteva da sve zvanice, pa čak i one koje ne dolaze, moraju mladencima uručiti poklon.

Kameni disk sa ugraviranim krstom, pronađen je u pećini Tata u Mađarskoj, star je po proceni oko 100.000 godina.

Krst se nalazi u drevnim civilizacijama, Kine, Egipta, i Srednje Amerike, a čest je i motiv u afričkoj umetnosti i pojavljuje se na keltskim grnčarskim proizvodima, nakitu i novčićima. Smatra se jednim od četri osnovna simbola, skupa sa točkom,krugom i kvadratom, s kojima je takođe povezan.

“TRPIM SRAMOTU 20 GODINA” Njen muž zarađuje milione, može da kupi sve što poželi, ali iza zlatne fasade krije se bolna istina!

crkva, slava, vera

Tanjug

crkva, Foto: Tanjug

Krst čini celovitost. Ukrštanje dve linije kod njega može se sagledati kao sjedidnjenje muškog (vertikalna) i ženskog (horizontalnog) principa. Ove dve ose takođe predstavljaju dimenzije vremena i prostora, materije i duha, tela i duše kao i ekvinocije i solsticije.

Postoje neslaganja u vezi sa krstom koji je korišćen za raspeće Hrista.

Evo šta se sve mislilo i oko čega su se hrišćani sporili kada je raspeće Hrista u pitanju.

Tek sredinom II veka prevodioci Jevanđelja su prvi put upotrebili "krst"u opisima smrti raspeća. Mnoge slike prikazuju Hrista kako visi sa strukture u obliku slova Y (račva) ili sa krsta u obliku T, kao i sa poznijeg latinskog krsta gde se poprečna pregača nalazi otprilike na dve trećine prema gore. Vremenom latinski krst je postao glavni simbol hrišćanstva.

Neki veruju da se ovo poklapa s postepenom tendecijom kod rane crkve da se razdvoji duhovno i materijalno carstvo u skladu s Hristovim rečima, "Moje carstvo nije od ovoga sveta".

Ovaj stav je preovladao idejama o duhovnosti u velikom delu hrišćanskog sveta, gde se zemaljski život (uključujući prirodu), svet i telo sagledavaju kao sile koje treba prevladati, a ne kao delovi organske celine. Za hrišćane je raspeće iskonski simbol, koji predstavlja Hristovu smrt, vaskrsenje, podebu duha nad materijom i iskupljenje čovečanstva.

BONUS VIDEO: Pitali smo Aleksandra Vučića kada će biti uveden VOJNI ROK i šta piše u u ličnoj poruci od Putina