sport, sportovi, kolaž
Shutterstock
Foto: Shutterstock

Naravno, kada je reč o trčanju, plivanju ili planinarenju, ove sportske aktivnosti same po sebi nisu štetne. Međutim, uticaj sporta na životnu sredinu povećava se, na primer, njegovom popularnošću i rasprostranjenošću. Fudbalska utakmica napolju u dvorištu je bezopasna, ali kada govorimo o hiljadama kilometara širom sveta, uticaj ovog sporta na prirodu deluje drugačije. Međutim, identifikovali smo sedam sportova koji su najštetniji za životnu sredinu.

1.  Padobranstvo

padobranstvo, sport, padobran, priroda, Foto: Shutterstock

Padobranstvo postoji i u profesionalnom obliku, što znači da se u njemu takmiče sportisti. Problem je jasan, padobranac mora da digne u vazduh avion koji zagađuje vazduh fosilnim gorivima. Postoje, na primer, osnovni skokovi, u kojima sportisti ne skaču sa takve visine, ali za to nije potreban nepotreban broj kilometara.

2. Fudbal

Fudbal, Foto: Marko Metlaš

Srpskog navijača zadovoljiće pivo postavljeno na pupak, ali popularnost fudbala zaista šteti prirodi. Kako se ovaj sport igra u celom svetu, osim Antarktika, sa sobom nosi puno putovanja, bilo automobilom, autobusom, avionom ili drugim prevoznim sredstvima. Možda se čini zanemarljivo, ali govorimo o hiljadama fudbalera koji se svakodnevno ili jednom u nedelji kreću preko polovine zemalja ili čak kontinenata. A da ne pričamo o gaženju trave hiljadama i hiljadama hektara.

3. Naskar (auto trke)

naskar, nascar, trke automobila, trkački automobil, Foto: Shutterstock

Verovatno bi bilo naivno očekivati da će moto sport biti ekološki prihvatljiv. I naravno, Naskar nije jedina automobilska trka koja šteti životnoj sredini. U ovom slučaju, međutim, krugom kruži zapravo nekoliko desetina automobila dok ne dosegnu 804,6 kilometara. Ovo je zaista količina nepotrebnog ugljen-dioksida u atmosferi.

4. Lov

lov, lovac, Foto: Shutterstock

Iako mnogi ljubitelji lova imaju pozitivan stav prema prirodi, važno je shvatiti da sportski lov takođe može naškoditi ekološkom načinu života. Na primer, lovci mogu poremetiti ravnotežu ekosistema ili čak smanjiti populaciju ugroženih vrsta. A da se i ne spominju druge nepravedne lovačke prakse, bilo krivolov ili lov helikopterima.

5. Skijanje, snoubordnig

skijanje, snoubording, kopaonik, sneg, Foto: Shutterstock

Skijanje i snoubording su nesumnjivo sjajni sportovi koji su veoma popularni. Popularni su čak i u zemljama u kojima sneg ne pada previše, pa ljudi bez problema prelaze stotine ili hiljade kilometara radi dobrog skijanja. Problem predstavljaju i velika odmarališta koja se grade usred netaknute planinske prirode. Međutim, prema portalu Treehugger, na ovom području blistaju bolja vremena, jer nekoliko centara pokušava da pređe na "zelenu energiju" i sprovede druge mere protiv zagađenja životne sredine.

6. Trke brzih čamaca

trke, trke brzih čamaca, Foto: Shutterstock

Dok fudbal zagađuje vazduh masovnim putovanjima, trke brzih čamaca specijalizovane su za koncentarciju gasova. Ovi čamci su napravljeni za brzo kretanje unapred i tako sagorevaju veliku količinu goriva. Popularnost ovog sporta je zanemarljiva u većini zemalja sveta. S druge strane, uvek postoji ekološki prihvatljiviji način za razbijanje vodene površine velikom brzinom.

7. Aerobatiks

Aerobatiks, avioni, parada, Foto: Shutterstock

Ovaj sport je nesumnjivo jedan od najmanje ekoloških. Dok avioni ne pune gorivo biogorivima, redovno letenje biće u grupi najvećih zagađivača. Aerobatika je, prema tome, po svemu sudeći moguće je da će ovaj sport, ukoliko uskoro ne dođu održivije alternative u pogledu pogona, postati nepoželjan.

BONUS VIDEO