Razglednice
Privatna arhiva
Razglednice

Privatna arhiva

Razglednice , Foto: Privatna arhiva

Oko dva miliona stanovnika komeša se kroz naš glavi grad svakog trenutka. Prolazimo pored njih, ponekad nekog primetimo i zastanemo, a onda brzo nastavimo kako bi završili obaveze koje nam je novi dan nametnuo.

ANKETA:
Kada ste poslednji put nekome poslali pismo?

 

Jedna od njih, Maja, stanovnica je našeg velegrada. Rođena u zgradi, leti zaklonjenoj senkama Kalemegdana. Od najranijeg detinjstva posmatrala je svoj rodni grad i u svesci crtala njegove obrise, onako kako ih je svojim malim okom doživljavala tada, iako priznaje da se vizura devojčice iz koje posmatra našu prestonicu nije mnogo promenila, od tada.

- Umetnošću sam krenula da se bavim u najranijem detinjstvu, onda kada sam otkrila papir i olovku. Tako je ostalo i do danas. Crtanje je moja najveća ljubav - objašnjava Maja Bušić, umetnica čije rukotvorine krase stanove i kuće nepoznatih adresa sveta.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by paspartu_boo (@paspartu_boo) on Apr 25, 2020 at 12:14pm PDT

Od ideje do realizacije

Vožnje kolima od Kalemegdana do Avalskog tornja, pa onda šetnje šumama Beograda davale su Maji, kao još jako maloj devojčici, signale koje je tada prepoznala, kao jedinstvene za jedan grad. Te signale je kasnije ilustrovala na svojim razglednicama.

Ideja da počnem da ilustrujem razglednice je došla spontano. Želela sam da, osim što bi one morale da budu drugačije i autentične, proputuju svet i posete mesta na koja nisam imala priliku da odem - navodi Maja.

Motivi na ovim neobičnim razglednicama su grb grada, vrapčići, reke Sava i Dunav, kao i mnogi drugi simboli glavnog grada.

Razglednice putuju, a poznanstva se šire

Razglednice

Privatna arhiva

Razglednice , Foto: Privatna arhiva

Smeštene u papirnate koverte putovale su Majine razglednice od Hrvatske pa do Kine, veoma često.

- Dobijala sam mnogo povratnih reakcija. Jednom je jedna hrvatska glumica na svom Instagram nalogu, ispod fotografije na kojoj su moje razglednice i knjiga Mome Kapora, napisala "Nešto najlepše što sam kupila u Beogradu"- priseća se Maja i dodaje je da je zahvaljujući razglednicama upoznala svog crtačkog idola Dobroslava Bob Živkovića.

"Deo Beograda šaljem u svet"

Razglednice

Privatna arhiva

Razglednice , Foto: Privatna arhiva

Umetnica Maja, neretko na adresu ljudi koji su i sami entuzijasti za umetnošću, a koje je preko interneta upoznala pošalje iz ovog dela sveta razglednicu na sasvim drugi.

- Ponekad ih šaljem i sama tako što na društvenim mrežama pronalazim ljude koji kao i ja vole razglednice i na taj način mi vršimo zamenu. Poslednje razglednice koje sam ja dobila stigle su iz Poljske - kaže naša sagovornica.

"Umetnost je jedan svet u kom radim više poslova"

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by paspartu_boo (@paspartu_boo) on Apr 4, 2020 at 10:01am PDT

Osim ovih neobičnih razglednica, Maja pravi i "vintidž" igračke "za malu i veliku decu".

- Svaka od njih je napravljena mojim rukama od crtanja kroja do poslednjeg šava - kaže umetnica i dodaje da bi želela da pokrene dečji časopis jer voli da piše i ilustruje za decu.

Pročitajte još: