Kaseta
Printscreen
Kaseta

Printscreen

Foto: Printscreen

Svaka generacija ima nešto svoje, odnosno, neki vid napretka zbog čega oni stariji sa setom uvek znaju da kažu "lako je vama danas, imate sve, a mi nekada...". Upravo to nekada, ponovo je postala aktuelna tema na društvenim mrežama, a sve jepokrenula jedna tviterašica slikom miša za komjuter koji je nekada koristila.

Marina Ajano je na Tviteru postavila sliku miša koji se nekada koristio, odnosno, verziju koja je imala kuglicu unutra koja je služila za pomeranje kursora. Za sve one koji se sećaju, ona je neodoljivo podsećala na kuvano žumance iz jajeta, te se našalila upravo zbog toga.

"Današnji klinci nikad neće znati kako nam je bilo teško da prokuvamo žumance pre stavljanja u miš", napisala je uz objavu, te je pokrenula novi krug zabave za nostalgične i "matore" tviteraše.

"Današnji klinci nikad neće znati kako je bilo kidati ivice s ovih papira", napisala je druga tviterašica, uz sliku papira koji se koristio za obračune ili faks mašine.

Treći tviteraš je postavio sliku vokmena.

"Klinci danas nemaju pojima kako jeto bilo preskakati pesme na kaseti koja je išla u vokmen", napisao je on.

Sledeći se osvrnuo na mobilne telefone.

"Ovako su se igre igrale bez displeja osetljivog na dodir, na tastaturi."

Objava koja je usledila nakon toga, mučila je sve nas koji smo filmove i muziku čuvali na cedeovima.

"Čoveče, ovo su bili dani. Klinci nikada neće znati kako se sa pastom i papirom spašavaju diskovi".

Na red su ponovo došle audio kasete..

"Današnji klinci se žale kad im se nešto sporo učitava na kompjutoru, ali ovo je bila prava borba.", napisao je ovaj tviteraš uz sliku kasete koju je "pojeo" mehanizam za puštanje unutar deka radio aparata.

I za kraj, zvuk konekcije povezivanja na internet preko modema.

"Današnji klinci nikada neće znati kakav je "bol" pričinjavao ovaj zvuk", napisao je ovaj tviteraš.

Ma radost većine tinejdžera, oni nemaju ovakvih tehnoloških briga. Nove tehnologije, usb stikovi, kao i razne platforme koje su zamenile ploče, kasete, vokmene i cedeove, samo su deo priča, sećanja i dogodovština nas "matorih" , koji ipak sa nostalgijom u mislima evociramo dana u kojima uživanje u muzici, filmovima ili video igrama, nije bilo baš tako lako.

PROČITAJTE JOŠ: