pacov
Profimedia
pacov

Profimedia

pacov, Foto: Profimedia

 

- Veći užas i strah nisam doživela u životu, na tren smo se gledali oči u oči i onda je počeo da trči po kući, a bio je veličine manje mačke. Od tog gađenja se i sada naježim, ali nije bilo vremena za vrištanje, već smo ga jurili po celoj kući i, srećom, na kraju isterali metlom kroz otvorena vrata - ispričala je Makarka kojoj je u prizemlje kuće, u centru grada u Ulici Velika vrata, ušao neželjeni gost, veliki pacov.

Pročitajte još:

Bilo joj je neugodno da govori o pacovu prijateljima jer bi pomislili da joj kuća nije čista, ali kada ih je dan posle u poslepodnevnim satima videla na parkingu pored zgrade makarske Policijske stanice, shvatila je da je Makarska prepuna pacova. I onda je sve to ispričala komšijama koji su potvrdili da imaju isti gadni problem: pacovi im svakodnevno ulaze u kuće.

Potom je nazvala Gradski centar Osejava Makarska čiji su zaposleni o svemu obavestili Grad pa su odmah sutradan u Makarsku stigli "isterivači pacova", radnici splitske firme CIAN koji su u Ulici Velika vrata obavili vanrednu deratizaciju. Gospođa koja se obratila redakciji Makarske hronike tvrdi da je jednostavno reč o najezdi pacova u centru grada što se nikada do sada nije događalo jer miševe, veli, nikada nije videla u svojoj ulici.

S pojavom štakora u središtu grada upoznat je i makarski zamenik gradonačelnika Dražen Nemčić koji kaže da su ga o svemu obavestili delatnici GCOM-a.

- Ne znam što se događa jer se deratizacije ove godine sprovode kao i ranije, pa čak i pojačano. Celim gradom zaposleni CIAN-a obavili su po dve letne deratizacije i dezinsekcije i uskoro kreće jesenja, a sprovedene su i vanredne i to nakon dojave sugrađana u Ulici Velika vrata u centru i u Splitskoj ulici na Zelenki - kaže Nemčić.

Robert Zidar, vođa sanitarne zaštite CIAN-a kaže da nije reč o alarmantnoj situaciji, već jednostavno o periodičnoj pojavi miševa kakva se događala i u Splitu. Kako kaže, deratizacija u Ulici Velika vrata obavljena je 2. oktobra odmah nakon dojave Grada Makarska i GCOM-a, u Splitskoj ulici 3. septembra i 28. juna takođe zbog pacova kao i početkom septembra na Trgu Tina Ujevića pored skladišta Crvenog krsta. U julu je CIAN takođe vanrednno intervenisao zbog najezde bubašvaba u Ulici Nikole Tesle.

- Pojava pacova nije alarmantna, to se događa od sezone do sezone kao što su se ove godine u velikom broju pojavile ose. Glodari u centru Makarske nastanili su se zbog velike količine hrane u kontejnerima i tu se ne može uperiti prstom ni u koga. I u Splitu je ove godine pojava pacova veća što se može objasniti jednostavno nekakvim ciklusom jer što je više otpadaka i hrane u kontejnerima ili na određenim mestima, više je i miševa - objašnjava Zidar.

Dodaje kako pacovi, osim što ih je grozno videti, jesu i opasni jer prenose zarazne bolesti.

- Mi nismo isterivači pacova, već na određena mesta postavimo otrove, nakon čega miševima treba četiri do pet dana da ih pojedu, odnosno poješće ih nakon što prvo pojedu dostupnu hranu - nadodaje Zidar, pojašnjavajući kako pacovi u kuće, uglavnom u prizemlje, mogu ući i kroz kanalizacione cevi, a toliko su jaki da mogu otvoriti i poklopac školjke.

S pojavom pacova upoznati su i radnici GCOM-a koji su kazali kako su u septembru imali dve do tri prijave zbog pojave miševa, a koje zabeleže i u izveštaju pošalju Gradu i komunalnim redarima koji potom kontaktiraju CIAN.

- Reagujemo na svaku prijavu i dojavu građana i o svemu obavestimo CIAN, mada smo imali i nekih čudnih prijava vezanih za ne baš dobrosusedske odnose, odnosno optužbe da se miševi pojavljuju jer komšija ne čisti svoje dvorište. Ali svaku dojavu uvek ozbiljno shvatimo i odmah reagujemo - kazali su iz GCOM-a.

Komentari (1)

nedjo

16.10.2018 12:49

pravda za pacova