Civilizacija Maja
Shutterstock
Civilizacija Maja

Shutterstock

Civilizacija Maja, Foto: Shutterstock

Međunarodni tim istraživača otkrio je potencijalno najstariju i najveću građevinu koju je drevna civilizacija Maja sagradila u džungli na jugoistoku Meksika.

Građevinu koja podseća na veštačku visoravan, a za koju se veruje da je izgrađena oko hiljadu godina pre nove ere, dugačku oko 1.400 metara, široku 400 metara i visoku od 10 do 15 metara, otkrio je tim naučnika predvođen arheologom sa Univerziteta Arizona Takeši Inomatom, prenosi AP pozivajući se na britanski naučni časopis "Nejčr".

Visoravan za koju se veruje da se korišćena za rituale, otkrivena je laserskim skeniranjem iz vazduha između 2018. i 2020. godine, nakon čega su usledila iskopavanja.

Arheolozi smeštaju izgradnju platoa između hiljadu i 800 godina godine pre nove ere, navodeći da je to najstarija monumentalna građevina koja je ikada pronađena na teritoriji Maja i najveća u celokupnoj prelatinoameričkoj istoriji regiona.

Civilizacija Maja, poznata po sofisticiranom sistemu pisanja, kao i matematičkim i astronomskim otkrićima, doživela je procvat oko hiljadu godina pre nove ere u Mezoamerici, uključujući današnju Gvatemalu i delove Meksika, ali njeno poreklo ostaje misterija.