rudnik
Alo/ Vladimir Marković
rudnik

Alo/ Vladimir Marković

rudnik, Foto: Alo/ Vladimir Marković

 

Metal koji se uglavnom koristi u autokatalizatorima za automobile porastao je za 225 posto u godini. U protekle četiri godine, on je skočio 12-ostruko, nadmašivši sve glavne robe, zbog rastuće potražnje automobilskog sektora.

"Rodijum je podložan ludoj nestabilnosti", izjavio je za "Bloomberg" Anton Berlin, šef analize i razvoja tržišta u ruskom Norilsk Nickel. Ruska kompanija iskopava oko 10 odsto rodijuma na svetu.

Pooštreni standardi emisija automobila su takođe pokrenuli rast cena. Metal je u petak dostigao $8,000 za uncu, prema hemijskoj kompaniji Johnson Matthey. Neki analitičari robe i trgovci kažu da bi metal mogao da dostigne 10,000 američkih dolara, što je rekord postavljen u 2008. godini.

Zlato, bogatstvo, novac

Shutterstock, ilustracija

Zlato, bogatstvo, novac, Foto: Shutterstock, ilustracija

 

"Glavni pokretač ovog naleta početkom januara bila je fizička potražnja iz Azije, koja bi mogla biti povezana i sa automobilom", rekao je Andreas Daniel, trgovac rafinerije Heraeus Holding. "Kupovina je pokrenula još više kupovine i na neregulisanom tržištu efekat je bio ogroman, s kretanjem cena koje se vide samo možda svakih 10 godina", objasnio je.

Mnogo je teže investirati u rodijum nego u druge plemenite metale dok se njime ne trguje na berzi. Smatra se da je tržište rodijuma veoma ograničeno, jer je većina ugovora sklopljena između dobavljača i industrijskih korisnika.

Rodijum koji se iskopava kao nusproizvod platine i nikla najskuplji je metal. Da vam pružimo širu sliku, jedna tona zemljine kore sadrži oko 0,001g ovog metala. Rodijum ima visoku tačku topljenja i neverovatnu sposobnost da izdrži koroziju. Metal se najčešće koristi zbog odsjajnih svojstava u predmetima kao što su ogledala, reflektori i nakit. Vredan je u automobilskoj industriji kao ključni sastojak autokatalizatorskih konvertera. Metal je potreban i za dizel i gasne motore. Najveći proizvođači rodijuma su Južna Afrika, Rusija i Kanada.