Džoan Najninger
Printscreen

 

Džoan Najninger

Printscreen

Džoan Najninger, Foto: Printscreen

Iako uznemirena zbog svog gubitka, Džoan kaže da je zahvalna na gotovo tri godine bračnog blaženstva koje su usledile nakon venčanja u matičnoj kancelariji u Kinderfordu u februaru 2017. godine.

Džoan Najninger udala se za Kena Selveja 40 godina nakon što ga je prvi put videla ispred svoje kuće.

Prošle nedelje 92-godišnji Ken umro je od upale pluća - tri dana nakon što je primljen u kraljevsku bolnicu Gloučesteršajr.

Iako uznemirena zbog svog gubitka, Džoan kaže da je zahvalna na gotovo tri godine bračnog blaženstva koje su usledile nakon venčanja u matičnoj kancelariji u Kinderfordu u februaru 2017. godine. Ken je umro nakon što je kod kuće pao što mu je uzrokovalo krvarenje u mozgu.

- Strašno mi nedostaje - rekla je ožalošćena Džoan za Mirror i ispričala da kad je prvi put ugledala Kena, nije ni sanjala da će da završi s njim u braku.

Svog je budućeg supruga Džoan pre četiri decenije videla kako luta po ulicama Gloučestera, a pretpostavila je da je Ken odseo u pansionu i da ne izlazi preko dana. No tad je videla kako kopa po kantama za smeće i traži hranu i shvatila da je beskućnik.

- Volela sam ga. Bio je divan čovek i jednostavno smo se jedan drugome prilagodili. Nedostajaće mi druženje i smeh - rekla je.

Ken je, priča Džoan, odbio ponude mnogih da mu pomognu pa mu je ona, nakon što je od svoje porodice za to dobila blagoslov, počela ostavljati sendviče.

Njen je pokojni suprug Norman takođe tada pokušao Kenu da pomogne, no on je bolovao od šizofrenije i nije hteo da uzima lekove dok ga Džoan nije nagovorila. Nakon toga je uselio kod bračnog para, Džoani Normana, i jedno su vreme sve troje srećno živeli u vikendici koju je Džoan opisala kao "njihov mali raj".

Ona kaže da su dva muškarca bili poput braće, sve dok Norman nije umro 1983. godine. Džoan je tada otišla da živi sa svojom kćerkom, a par se 2016. godine opet sreo. Ubrzo su se i venčali, na njen 88. rođendan, četiri dana nakon Dana zaljubljenih 2017.

Džoan kaže da bi njihova priča, o kojoj su pisale novine i portali širom sveta, trebala biti snažan podsetnik društvu da ne odbacuje svoje najslabije članove, kao što su beskućnici i osobe s mentalnim problemima koje, kaže ona, nigde ne dobivaju adekvatnu pomoć.

- Šizofrenija je grozna mentalna bolest, ali pravi lekovi mogu sve da promene i učiniti da čovek bude potpuno funkcionalan - rekla je Džoan, koja je inače pomagala i nekoliko dobrotvornih udruženja, a volontirala je i u skloništima za beskućnike te je o svom iskustvu napisala i knjigu.