Park za pse, kućni ljubimac, pas
Shutterstock
Park za pse, kućni ljubimac, pas

Shutterstock

Park za pse, kućni ljubimac, pas , Foto: Shutterstock

Životinje mogu da dobiju virus od ljudi 

Mačka

Foto: Shutterstock

Mačka, Foto: Foto: Shutterstock

Na distanci sa životinjama 

Kako bi zaštitili svoje ljubimce, kako kaže, vlasnici treba da budu na distanci prema psima i mačkama jednako kako su na distanci s drugim ljudima.

"Kad ih mazimo, pa i ljubimo, onda je tu razmena telesnih tečnosti veoma intezivna i to je veoma opasno bez obzira da li se radi o drugoj osobi ili životinji. Stoga i naši kućni ljubimci moraju isto tako da budu distancirani od nas. Moramo da vodimo računa da imaju svoje zdelice, način na koji im pripremamo hranu, da operemo sve za njima i za sobom. Kontakt da svedemo na nešto razumljivo. Naravno imam psa i znam da on ne može da razume da ja njega ne želim da češkam ili mazim, ali to znači da mu neću dozvoliti da me liže jer je to u njegovom interesu. Isto tako ću da operem ruke pre, ne samo nakon igre", rekao je Ovari.

Kućni ljubimac

Public

Kućni ljubimac, Foto: Public

Vlasnici da budu odgovorni

"To je teško pojmiti u trenucima kada su ljudski životi ugroženi, ali biti human i čovek znači razmišljati o svima", dodaje biolog Kristijan Ovari.

Tigar

screenshoot

Tigar, Foto: screenshoot

Čovek zarazio tigra 

Kako navodi, postoje vidovi virusa koji napadaju svinje i piliće i dosta je to bio predmet isključivo veterine, jer su to bile životinje koje su ispaštale.

"Ovo je prvi put da je nastala mutacija i da je prešlo na čoveka i zato treba svi da budemo obazrivi", zaključio je Ovari.

Komentari (1)

slava

07.04.2020 20:43

Ovaj vetetinar treba da se zamisli: Neodgovorno I opasno je tvrditi to sto tvrdi bez ikakvog dokaza I verodostojnog izvora! Postoje mnogi zivotinjski corona virusi koji su bezopasni za nas a za ovaj Covid19 je utvrdjeno da ne napada pse. Bilo je pozitivnih testova kod macaka, domacih I velikih, a pitanje je da li je to bio Covid ili lazno pozitivni testovi zbog slicnosti/ukrstene reakcije sa nekim od macjih korona tipom.