"VIRUS JE MUTIRAO, LJUBIMCI MOGU DA SE ZARAZE KORONOM" Iz Beo zoo vrta upozoravaju!

Ovo je prvi put da je nastala mutacija i da je prešlo na čoveka

Park za pse, kućni ljubimac, pas
Park za pse, kućni ljubimac, pas , Foto: Shutterstock

Životinje mogu da dobiju virus od ljudi 

Sve ovo sa COVID-19 je mutacija i očigledne indikacije su da mačke i psi mogu da dobiju virus od ljudi, zbog čega je neophodno da vodimo dodatno računa i o ljubimcima, kaže biolog Beo zoo vrta Kristijan Ovari.
"Moramo da razumemo, da su korona virusi jedna velika grupa. Postoji mačeći zarazni peritonitis (FIP) koji spada u tu grupu virusa i to dobro znaju vlasnici mačaka, koje jesu podložne ovoj grupi virusa. Sve ovo sa COVID-19 je nova situacija i svima nama je pođednako novo, ali mačke i psi mogu da dobiju viruse od ljudi", objasnjava on.

Mačka
Mačka, Foto: Foto: Shutterstock

Na distanci sa životinjama 

Kako bi zaštitili svoje ljubimce, kako kaže, vlasnici treba da budu na distanci prema psima i mačkama jednako kako su na distanci s drugim ljudima.

"Kad ih mazimo, pa i ljubimo, onda je tu razmena telesnih tečnosti veoma intezivna i to je veoma opasno bez obzira da li se radi o drugoj osobi ili životinji. Stoga i naši kućni ljubimci moraju isto tako da budu distancirani od nas. Moramo da vodimo računa da imaju svoje zdelice, način na koji im pripremamo hranu, da operemo sve za njima i za sobom. Kontakt da svedemo na nešto razumljivo. Naravno imam psa i znam da on ne može da razume da ja njega ne želim da češkam ili mazim, ali to znači da mu neću dozvoliti da me liže jer je to u njegovom interesu. Isto tako ću da operem ruke pre, ne samo nakon igre", rekao je Ovari.

Kućni ljubimac
Kućni ljubimac, Foto: Public

Vlasnici da budu odgovorni

Ovo je trenutak, kako kaže, gde vlasnici moraju da budu odgovorni, odnosno jedan korak napred i da povedu malo više računa o svim životinjama kojima je u ovim kriznim vremenima potrebno.

"To je teško pojmiti u trenucima kada su ljudski životi ugroženi, ali biti human i čovek znači razmišljati o svima", dodaje biolog Kristijan Ovari.

Tigar
Tigar, Foto: screenshoot

Čovek zarazio tigra 

Nakon tigra koji je zaražen koronom od čoveka u zoološkom vrtu u Njujorku, Ovari kaže da ovaj "mutant od virusa ne samo što prelazi sa čoveka na čoveka, već i sa čoveka na životinju".

Kako navodi, postoje vidovi virusa koji napadaju svinje i piliće i dosta je to bio predmet isključivo veterine, jer su to bile životinje koje su ispaštale.

"Ovo je prvi put da je nastala mutacija i da je prešlo na čoveka i zato treba svi da budemo obazrivi", zaključio je Ovari.

Povezane vesti

 • Korisnik: slava
  07/04/2020 - 20:43
  Ovaj vetetinar treba da se zamisli: Neodgovorno I opasno je tvrditi to sto tvrdi bez ikakvog dokaza I verodostojnog izvora! Postoje mnogi zivotinjski corona virusi koji su bezopasni za nas a za ovaj Covid19 je utvrdjeno da ne napada pse. Bilo je pozitivnih testova kod macaka, domacih I velikih, a pitanje je da li je to bio Covid ili lazno pozitivni testovi zbog slicnosti/ukrstene reakcije sa nekim od macjih korona tipom.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi