STIŽE EPIDEMIJA KOJA ĆE UTICATI NA ČETVORONOŽNE PRIJATELJE Veterinari izdali upozorenje vlasnicima kućnih ljubimaca

Veterinar je izdao upozorenje vlasnicima kućnih ljubimaca da se pripreme za veliku epidemiju buva u narednim mesecima.

Pas i mačka, kućni ljubimci
Pas i mačka, kućni ljubimci, Foto: Shutterstock

Veterinar je izdao upozorenje vlasnicima kućnih ljubimaca da se pripreme za veliku epidemiju buva u narednim mesecima.

Ako postoji jedna stvar koju vlasnike kućnih ljubimaca plaši više od svega što njihovi dlakavi prijatelji unosi u kuću, to su buve. Mali paraziti mogu kod životinja i ljudi izazvati mnogo iritacije i nevolje, piše Mirror.

Izgleda da bismo se svi trebali pripremiti za ono najgore, jer veterinarka Zoe Kostigan, iz kompanije za dobrobit kućnih ljubimaca, predviđa "eksploziju buva" u narednim mesecima. Objasnila je kako je kombinacija klime i propuštenih preventivnih tretmana usled pandemije korona virusa "stvorila savršenu oluju i idealno uzgajalište buva".

Nova studija o 2.000 vlasnika mačaka i pasa u Velikoj Britaniji otkrila je da je svaki deseti smatrao da je tretman njihovih kućnih ljubimaca parazitima teži za vreme epidemije COVID-19, a 15 posto se navodi da su se borili da dođu do prodavnica kućnih ljubimaca i veterinara tokom perioda zatvaranja.

Na pitanje, blizu jedan od pet je rekao da u martu nisu mogli da leče svoje četvoronožne prijatelje od buva. Ova brojka je u aprilu porasla na gotovo četvrtinu.

- Uz poplave, praćene rekordno visokim temperaturama početkom godine i prognozama koje najavljuju jedno od najtoplijih leta, zaista je važno vratiti se zaštiti od parazita, jer je ovo savršeno uzgajalište buve - rekla je Kostigan.

- Buve nisu samo izvor iritacije, već mogu izazvati i upalu kože i jake tegobe, kao i dejstvo kao prenosioci za druge parazite, poput trakulje. Tu je mnogo lakše sprečiti infestaciju nego lečiti je.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi