pas laje
Foto: Shutterstock
pas laje

Foto: Shutterstock

pas laje, Foto: Foto: Shutterstock

Kada primetite da vaš ljubimac prečesto laje, trebalo bi da potražite mišljenje veterinara, ali do tada obratite pažnju na nekoliko mogućih uzroka.

Kada druga životinja ili osoba dođe na njihovu teritoriju, imaju potrebu da je zaštitite, a to rade lajanjem. Što je stranac bliže, to će vaš pas više i glasnije lajati.

U ovom slučaju, najbolje bi bilo skloniti ga kada znate da vam dolazi poštar, dostavljač ili neka osoba koju vaš pas nikad nije video. Takođe, ponekad laju na neki zvuk koji ih plaši.

Kada ostanu sami kod kuće malo duže, psi takođe počnu da laju. Razlog je vrlo jednostavan, dosadno im je i to ih čini nervoznim i nesrećnim. To je takođe povezano i sa anksioznošću i samoćom. Osim toga, i kada vas pozdravljaju, druge pse ili vaše goste, to moraju učiniti lajanjem. Jednostavno, to je njihov način komuniciranja.

Vi biste trebali od malena da učite da ne trebaju da laju na svakog i da moraju da imaju neki red. Ako želite da smanjite preterano lajanje, nikad nemojte da galamite na svog ljubimca. Samo ćete izgubiti energiju i živce, a oni neće prestati. Najbolje je da im se mirno približite i mirno sa njima komunicirate. Psi mogu da razumeju i da nauče neke kratke reči i njihovo značenje kao što su  - ''stani', ''ne'', ''dođi''...

PROČITAJTE JOŠ:

Tagovi